G.Lang

Kielilläpuhumisliikkeen alkuajat 1. luku

(Historiallinen katsaus ja siitä saadut opetukset. Kirjoitettu n. vuonna 1950)
Tämä G.H.Langin teos on hyvin hyödyllinen ja mielenkiintoinen. Se ei anna ainoastaan korvaamatonta ensikäden tietoa Azuza-kadun herätyksestä ja "kielilläpuhumisliikkeen alkuajoista, vaan paljastaa jo silloin ilmenneet manifestaatiot ja opilliset harhat. Lang ei vastusta henkikastetta eikä kielilläpuhumista enkä niin tee minäkään. Lang tekee selväksi jo heti alusta pitäen, että hän ei vastusta liikettä. Hän vastustaa kuitenkin liikkeessä sitä, mikä on paholaisesta. Tämä artikkeli osoittaa, että "ei ole mitään uutta auringon alla", sillä lähes kaikki Toronto/Pensacola -ilmiöt esiintyvät jo täällä!
Henkilökohtaisena huomionani on todettava, että en voi olla samaa mieltä kaikkien Langin johtopäätösten kanssa. Siitä huolimatta ovat hänen huomionsa paljonpuhuvia. Kehotan sinua lukemaan koko tämän artikkelin huolellisesti kiinnittäen huomiota siihen, milloin tässä varhaisemmassa liikkeessä esiintyy samankaltaisuutta nykyisen "herätyksen" kanssa. Uskoisin sinun yllättyvän ja kauhistuvan sitä, mitä tulet löytämään.


1.LUKU

Jotta historiasta olisi todella hyötyä, on sen oltava mahdollisimman kaikenkattavaa ja täsmällistä. Mitä tulee Veljien historiaan, kirjoitin kuvauksen A.N. Grovesin elämäkerran ja "Inquire of the Former Age" tutkielmani The Disciple-lehteen osittain edellämainitusta syystä. Samasta syystä olen merkinnyt muistiin joitakin vähemmän tunnettuja tosiasioita liittyen nykyiseen kielilläpuhumisliikkeeseeen. Minulla ei ole mitään ennakkoluuloja tätä liikettä kohtaan kuten minulla ei ollut edellistäkään liikettä kohtaan, vaan haluan ainoastaan antaa tietoja tuntemastani liikkeestä, samoin sen omia kuvauksia lukiessani syntyneitä mietteitäni.

Toimitin vuonna 1913 kirjan nimeltä "The Modern Gift of Tongues: Whence is it? (mistä on nykyinen kielilläpuhumisen lahja peräisin?) Eräs kirja-arvostelija kirjoitti siihen aikaan siitä: "hyvin kiistanalaisesta aiheesta, rakkauden henki ei väisty koskaan sen sivuilta". Toivon, että nykyinenkin kirja ansaitsisi samanlaista ylistystä.

Pääasialliset tiedonlähteeni ovat seuraavat:

Omat yhteyteni liikkeeseen ja sen kirjallisuuteen jo vuodesta 1909, ts. kolmannesta vuodesta sen jälkeen, kun se alkoi Los Angelesissa, Kaliforniassa vuonna 1906.

Kiitos erään amerikkalaisen ystäväni olen lukenut C.W. Connin kirjan 'Like a Mighty Army Moves the Church', joka on 'The Church of God' -nimisen seurakunnan historia. Se on julkaistu maaliskuussa 1955 Clevelandissa, Tennesseessä.

S.H. Frodsham, 'With Signs Following: The Story of the Pentecostal Revival in the Twentieth Century'; Springfield, U.S.A., 1941. Kirjan kirjoittaja oli liikkeen ensimmäisiä jäserniä Bournemouthissa, Englannissa.

Donald Gee: The Pentecostal Movement, Lyhyt historia ja tulkinta brittiläisille lukijoille, Luton, Bedfordshire, England, 1941.

Frank Bartleman, How Pentecost Came to Los Angeles. As it was in the Beginning. Kiitos saman amerikkalaisen ystävän minulla on ollut mahdollisuus lukea tämä harvinainen ja hätkähdyttävä kirja. Se on paras auktoriteetti Los Angelesin alkuajoista, jonka on kirjoittanut johtavassa asemassa liikkeessä ollut liikkeen puhkeamisen valmisteluihin osallistunut ja joka kuvasi sitä henkilökohtaisen kokemuksen pohjalta ja kirjoitti oman tilityksensä jo huhtikuussa 1925 liikkeen puhkeamisen yhteydessä tekemiensä muistiinpanojen pohjalta.

William Booth-Clibborn, 'The Baptism in the Holy Spirit, a Personal Testimony'. Ensimmäinen painos 1929; kolmas painos, Portland, Oregon, U.S.A., 1944. Tämä on arvokas, koska se kuvaa kirjailijan "kastetta" jo marraskuussa 1908 Lontoossa.

Olen käyttänyt kirjeitä ja pienempiä teoksia, joita olin kerännyt noina alkuaikoina. Näiden lisäksi mainitsen seuraavat tärkeät kirjoitukset:

140 artikkelin kokoelma liikkeen varhaiskauden johtavasta lehdestä nimeltään 'Confidence'. Sitä julkaisi pastori Alexander A. Boddy All Saints -seurakunnasta Monkwearmouthista, Sunderlandista, jossa liike alkoi Englannissa vuonna 1907. Ensimmäinen numero on päivätty huhtikuussa 1908; se ilmestyi kuukausittain päättymiseensä saakka vuoden 1916 lopulla, sitten joka toinen kuukausi, sitten neljännesvuosittain ja viimeinen omistamani numero on vuodelta 1926. Herra Boddy matkusti monissa maissa vieraillen liikkeen keskuksissa; Kristittyjä monista eri maista vieraili Sunderlandissa; ja tämän seurauksena hän sai selostuksia ja kirjeitä kaikkialta maailmasta. Konferenssien osoitteita julkaistiin lehdessä, samoin artikkeleita, joissa selitettiin liikettä ja niin hänen lehdestään tuli liikkeen alkuaikojen pääjulkaisu englanninkielisessä maailmassa. Tämän kokoelman läpikäyminen antaa kattavan kuvan koko liikkeestä ja tietoa sen tärkeimmistä johtajista eri maissa.

Tuntuu merkittävältä, että kun aloin vuonna 1955 mietiskellä liikettä, sain lehden numerot 2, 5, 6 ja 7, täynnä informaatiota, jota oli muutoin hyvin vaikea saada.

On mainittava, etten ole käyttänyt liikettä vastustavaa kirjallisuutta. En ole tosiaankaan katsonut, mitä sellaisesta löytäisin, vaan olen halunnut pitää mieleni puhtaana sellaisesta. Ja nyt on tosiaankin jo kolme vuosikymmentä ja ylikin siitä, kun tutkin sellaista aineistoa. Tässä tarkastellaan liikettä sen omien johtavien edustajien kuvaamana.

Eräs henkilökohtainen ja arvostettu, monivuotinen ystävä ja liikkeen pastori tiedusteli, miksi käytän liikkeestä nimitystä "kielilläpuhumisliike" sen sijaan että käyttäisin heistä heidän itse valitsemaansa nimitytsä "helluntailainen"? Vastasin, että jos minun käskettäisiin tehdä niin, kätkisin juuri sen asian, joka minua epäilytti.

Miksi minulla on tuo epäilys? Kielilläpuhuminen on todellakin helluntailaista, eikä kyseenalaista sitä, etteikö Jumalan Henki voisi antaa sellaista voimaa nykyäänkin. Torjun teorian, jonka mukaan tätä ja muita vastaavia lahjoja ei olisi tarkoitettu pysyviksi tänä aikana. Päinvastoin, kaikkein arvokkaimpia lahjoja on tavoiteltava kiihkeästi, varsinkin profetian lahjaa eivätkä sellaiset vähäisemmät lahjat kuin kielilläpuhumisen lahja ole kiellettyjä (1.Kor.12:31; 14:39). Lisäksi nämä veljet julistavat meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen totista uskoa, saarnaavat Hänen sovitusverensä tuomaa pelastusta, he levittävät evankeliumia mitä vakuuttavimmin, jonka Jumala vahvistaa syntisten kääntymyksenä. Minulla on etuoikeus olla henkilökohtaisessa yhteydessä ja yhteistyössä monien liikkeen pastoreiden kanssa. Miksi minulla sitten olisi epäilyksiä liikkeestä ja miksi lausuisin ystävällisiä varoituksen sanoja?

Omassa tapauksessani vastaus siihen, miksi kirjoitan nyt tästä aiheesta käy parhaiten ilmi, kun kerron muutamista liikkeelle ominaisista piirteistä sen varhaisvaiheista, jolloin tutustuin siihen. Koska minulla ei ole mitään yliluonnollisia armolahjoja vastaan, en ollut ennakkoluuloinen tai epäluuloinen niitä kohtaan. Mutta tosiasiat ovat tosiasioita eivätkä sallineet minun suhtautua liikkeeseen myönteisesti. Myöhemmin saamani tiedot ovat vahvistaneet tuota asennettani.

Olen tietoinen siitä, että tässä hahmoteltu kuva noista alkuajoista saattaa häiritä joitakin aitoja Jumalan lapsia, jotka ovat tiedon puutteen vuoksi luottaneet siihen, ettei silloin ollut kysymys mistään muusta kuin Jumalan Hengen toiminnasta nukkuvan seurakunnan herättämiseksi. Vaatii hengellistä jämäkkyyttä voida tarkastella rauhallisesti ja rehellisesti asioita, jotka järkyttävät vaalittuja mielipiteitä. Ne, joilla on moraalista voimaa toimia niin Hengessä, tulevat huomaamaan, että tätä kirjaa ei ole suunniteltu karkoittamaan lukijoita kaikesta yliluonnollisesta, vaan pikemminkin tekemään heidät kykeneviksi erottamaan tarkemmin se, mikä on lähtöisin ihmisestä ja mikä on Jumalasta, maallinen ja taivaallinen, totuuden Hengen toiminta ja se, mikä on tuon suuren Valhettelijan ja Eksyttäjän tekosia.

"Jos siis Poika tekee teidät vapaiksi, niin te tulette todellisesti vapaiksi." (Joh.8:36); vapaiksi liikkumaan turvallisesti tuossa korkeammassa Jumalan valtakunnan sfäärissä, jonka helluntai avasi kaikille uskoville, mutta johon monet Jumalan lapset eivät ole tutustuneet, mutta jota etsiessään monet rehelliset etsijät on eksytetty sen läheiseen yliluonnollisen maastoon, jossa piileksivät kaikenlaiset huijarit ja katastrofit uhkaavat.

Alkuperäinen artikkeli: The Early Years of the Tongues Movement by G H Lang
2. luku: Jumalan seurakunnan yhteisö
3. Luku: Miten helluntai tuli Los Angelesiin
4. luku: T.B. Barrattin tapaus
Alkuun | Gnostilaisuus | Uusgnostilaisuus | Gnostilainen evankeliumi? | Juudaksen evankeliumi | Gnostilaisuus llyhyesti | Uushengellisyys | Hengellisyys | Vierasta tulta | Historia | Raamattu | Seurakunta | Profetia | Media | Eksytys | Arviointi | Opillista | Lopun ajat