Herman Hoeksema

Katso, Hän tulee — 53. luku

Päätössanat

(Ilmestyskirja 22:6-21)

6. Ja hän sanoi minulle: "Nämä sanat ovat vakaat ja todet, ja Herra, profeettain henkien Jumala, on lähettänyt enkelinsä näyttämään palvelijoilleen, mitä pian tapahtuman pitää.
7. Ja katso, minä tulen pian. Autuas se, joka ottaa tämän kirjan ennustuksen sanoista vaarin!"
8. Ja minä, Johannes, olen se, joka tämän kuulin ja näin. Ja kun olin sen kuullut ja nähnyt, minä lankesin maahan kumartuakseni sen enkelin jalkojen eteen, joka tämän minulle näytti.
9. Ja hän sanoi minulle: "Varo, ettet sitä tee; minä olen sinun ja sinun veljiesi, profeettain, kanssapalvelija, ja niiden, jotka ottavat tämän kirjan sanoista vaarin; kumartaen rukoile Jumalaa".
10. Ja hän sanoi minulle: "Älä lukitse tämän kirjan profetian sanoja; sillä aika on lähellä.
11. Vääryyden tekijä tehköön edelleen vääryyttä, ja joka on saastainen, saastukoon edelleen, ja joka on vanhurskas, tehköön edelleen vanhurskautta, ja joka on pyhä, pyhittyköön edelleen.
12. Katso, minä tulen pian, ja minun palkkani on minun kanssani, antaakseni kullekin hänen tekojensa mukaan.
13. Minä olen A ja O, ensimmäinen ja viimeinen, alku ja loppu.
14. Autuaat ne, jotka pesevät vaatteensa, että heillä olisi valta syödä elämän puusta ja he pääsisivät porteista sisälle kaupunkiin!
15. Ulkopuolella ovat koirat ja velhot ja huorintekijät ja murhaajat ja epäjumalanpalvelijat ja kaikki, jotka valhetta rakastavat ja tekevät.
16. Minä, Jeesus, lähetin enkelini todistamaan näitä teille seurakunnissa. Minä olen Daavidin juurivesa ja hänen suvustansa, se kirkas kointähti."
17. Ja Henki ja morsian sanovat: "Tule!" Ja joka kuulee, sanokoon: "Tule!" Ja joka janoaa, tulkoon, ja joka tahtoo, ottakoon elämän vettä lahjaksi.
18. Minä todistan jokaiselle, joka tämän kirjan profetian sanat kuulee: Jos joku panee niihin jotakin lisää, niin Jumala on paneva hänen päällensä ne vitsaukset, jotka ovat kirjoitetut tähän kirjaan;
19. ja jos joku ottaa pois jotakin tämän profetian kirjan sanoista, niin Jumala on ottava pois sen osan, mikä hänellä on elämän puuhun ja pyhään kaupunkiin, joista tässä kirjassa on kirjoitettu.
20. Hän, joka näitä todistaa, sanoo: "Totisesti, minä tulen pian". Amen, tule, Herra Jeesus!
21. Herran Jeesuksen armo olkoon kaikkien kanssa. Amen.

Kuten olemme nähneet, Ilmestyskirjaan sisältyy ensiksikin johdanto 1. luvun jakeissa 1-8. Toiseksi kirjan pääosa. Ja lopuksi kirjan päätössanat.

Olemme nyt käsitelleet kirjan pääosan. Näimme siinä ensinnäkin kuvan seurakunnasta täydellisenä, universaalina ja sellaisena kuin se ilmenee kunakin aikakautena, sen rappeutuessa asteittain Laodikean seurakunnaksi eli Babyloniksi. Toiseksi näimme kuvan Karitsasta seisomassa Jumalan valtaistuimen edessä ikäänkuin tapettuna ja arvollisena vastaanottamaan ja avaamaan seitsensinettisen kirjan. Ja sitten me seurasimme ilmestystä, kun sinetti toisensa jälkeen avattiin ja kun se lopuksi ilmeni pasuunoiden ääninä ja lopuksi vihan maljoina. Saimme jonkinlaisen käsityksen siitä mahtavasta taistelusta, jota käydään kautta nykyisen armotalouskauden aikakausien Jumalan valtakunnan toteutumiseksi täydellisenä Jeesuksessa Kristuksessa meidän Herrassamme. Tuota valtakuntaa vastaan on noussut mahtavia vihollisia. Saimme käsityksen Antikrituksen vallasta sen kehittyessä kautta aikakausien toteutuen lopulta valtavana maailmanvaltana, jota kuvataan merestä nousseena petona, jota tukee maasta nouseva peto. Saimme nähdä, miten seurakunta luopuu Jumalasta ja Karitsasta ja rappeutuu kauhistuttavaksi portoksi, jolla on tärkeä sija Antikristuksen hallinnossa. Mutta lähetettiin myös kulkutauteja tämän vastustavan voiman takia, ja myös sotia ja kaikenlaisia yhteiskunnallisia ongelmia, vallankumouksia, kapinoita, nälänhätää ja tauteja. Ja totesimme, että niiden tarkoituksena oli vähentää vatustajan voimaa, niin että tuo maailmanvalta ei voisi kehittyä ennen aikojaan. Mutta meille näytettiin myös tuon tuhoisan maailmanvallan ja kaikkien Kristuksen vihollisten tuho. Huomasimme myös, että nuo kulkutaudit eivät vahingoittaneet Jumalan kansaa. Päinvastoin, niiden tehtävänä oli puhdistaa ja vahvistaa heitä. Ja tämän nykyisen ajan myllerysten ja koetusten keskellä Karitsan 144 000 sinetöitiin ja turvattiin. Huomasimme lopuksi myös, miten kaikista paholaisen ja hänen joukkojensa suunnitelmista huolimatta laskeutui Uusi Jerusalem uudesta taivaasta uuteen maahan ja miten Jumalan liitto toteutui täydellisesti tuossa uudessa maailmassa, jossa koko maailma lepää Jumalan helmassa ja on Hänen valtakuntaansa, Kristuksen, Hänen Voideltunsa alaisuudessa.

Ja nyt olemme tulleet kirjan loppuun. Nyt ei seuraa enää uusia paljastuksia eikä näkyjä. Sen sijaan seuraavat päätössanat, jotka sopivat päättämään kaiken sen, mitä Johannekselle on paljastettu ja minkä hän on kirjoittanut. Näissä päätössanoissa on epäilemättä runsaasti aineistoa moniin eri tutkielmiin. Käsittelemme sitä kuitenkin yhtenä kokonaisuutena. Sillä se muodostaa ensiksikin yhden kokonaisuuden ja nuo päätössanat kuuluvat yhteen. Ja toiseksi, kuten jo aluksi sanoimme, ei meidän tehtävämme ole lähteä kehittelemään kirjasta löytyviä erilaisia opillisia näkemyksiä, vaan pelkästään tutkia sitä siinä tarkoituksessa, missä se on seurakunnalle annettukin, ts. saada näky takaisin tulevasta Herrasta. Tästä raamatunkohdasta löytyvistä yksityiskohdista olemme jo tutustuneet moniin muiden kirjan sisältämien asioiden yhteydessä; emmekä lähde toistamaan niitä uudelleen. Niinpä tarkastelemme tämän 22. luvun loppuosaa 6. jakeesta aina sen loppuun ikäänkuin päätössanoina.

Herran pikainen tulemus on varma

Näiden päätössanojen pääaiheena ja -sisältönä on epäilemättä Herran pikainen tulemus. Tätä raamatunkohtaa huolellisesti luettaessa on se itse asiassa kohdan kaikenkattava ajatus. Sillä se mainitaan tekstissä kerta toisensa jälkeen. Luemme 6. jakeesta: "Nämä sanat ovat vakaat ja todet, ja Herra, profeettain henkien Jumala, on lähettänyt enkelinsä näyttämään palvelijoilleen, mitä pian tapahtuman pitää." Nämä asiat, "mitä pian tapahtuman pitää" keskittyvät kaikki Herran tulemuksen ympärille. Tässä Johannes toteaa jälleen kerran, että niiden pitää tapahtua. Se, että Herran pitää tuleman, muodostaa Jumalan neuvon toteutumisen. Ja kautta koko tämän raamarunkohdan korostetaan sitä, että näiden asioiden pitää tapahtua pikaisesti tai pian. Tämä on siis suorastaan olettamus, että Herra totisesti tulee pian. Sama koksee 7. jaetta. Siinä itse Herra sanoo suoraan: "katso, minä tulen pian". Sama ajatus ilmaistaan vielä kaksi kertaa, jakeissa 12 ja 20: "Katso, minä tulen pian" ja "Totisesti, minä tulen pian". Sama ajatus ilmaistaan jakeessa 10 hieman eri näkökulmasta: "Älä lukitse tämän kirjan profetian sanoja; sillä aika on lähellä." Vielä jakeesta 17 luemme Hengen ja morsiamen ja myös yksittäisen uskovan vastauksen. Ja tuo vastaus on jälleen, että Herra saattaa tulla nopeasti: "Ja Henki ja morsian sanovat: 'Tule!' Ja joka kuulee, sanokoon: 'Tule!' Ja joka janoaa, tulkoon, ja joka tahtoo, ottakoon elämän vettä lahjaksi." Ja lopuksi kohtaamme Johanneksen oman sydämen vastauksen samoin sanoin: "Hän, joka näitä todistaa, sanoo: 'Totisesti, minä tulen pian'. Amen, tule, Herra Jeesus!" Kohtaamme näiden muutaman jakeen puitteissa jopa seitsemän kertaa viitteen Herran tuloon. Pidän tätä päätössanojen pääaiheena.

Meidän ei pidä myöskään ihmetellä sitä, että asia on niin.

Sillä tässä meillä on koko kirjan päätös. Ja päätössanojen tarkoituksena on saada Ilmestyskirjan pääaihe ymmärretyksi. Koko kirjan pääaihe on epäilemättä, että Herra tulee pian. Kirja on kirjoitettu, jotta seurakunta ei unohtaisi tuota asiaa, ei väsyisi eikä vajoaisi epätoivoon. Se on kirjoitettu, jotta seurakunta pystyisi näkemään Herran tulemuksen maailmanhistoriassa. Sentähden onkin sopivaa, että päätössanojen pääaiheena olisi: "Herra tulee pian".

Mikä onkaan tuon toteamuksen merkitys?

Kaiken sen jälkeen, mitä olemme käsitelleet, voimme käsittää tämän toteamuksen totuuden sitäkin selvemmin. Tämä toteamus esitettiin myös alussa. Mutta silloin emme kyenneet käsittämään kaikkea, mitä Herran tulemukseen sisältyy. Nyt olemme kuitenkin saaneet siitä selvemmän käsityksen: ja voimme ymmärtää paremmin sen totuuden, minkä se sisältää.

Jeesus tulee!

Hän on kertonut meille, miten Hän tulee. Hän tulee sotien ja nälänhädän ja kulkutautien myötä. Ja mitä lähempänä Hän on, sitä painokkaammin ilmenee vastustava voima. Olemme saaneet tietää, että historia etenee itse asiassa niin, että se osoittaa Herran tulemusta kohti. Ja sentähden me sanomme: "Hän tulee!" Muut saattavat olla sokeita sille tosiasialle, että Herra tulee; mutta me sanomme kuitenkin: "Hän tulee; ja me näemme Hänen tulevan!"

Sitäpaitsi Hän tulee pian tekstimme mukaan. Myös tämän me voimme ymmärtää nyt paremmin. 1900 vuotta on kulunut eikä hän ole vieläkään tullut. Mutta me ymmärrämme, että Hän tulee kuitenkin pian; Hän tulee pian, hyvin nopeasti. Hän tulee niin pisn js niin nopeasti kuin on mahdollista. Jos me ymmärrämme, miten nopeasti Jeesus tulee, meidän on otettava huomioon, mitä on tapahduttava ennen Hänen lopullista tuloaan. Käyttäkäämme 1. maailmansodan ja oikeastaan myös 2. maailmansodan aikaista kuvaa. Kun Saksa painosti liittoutuneita ja kovaa, he olivat jonkin aikaa epätoivoisia. Ja niin he odottivat amerikkalaisten tuloa toivorikkaina. Amerikkalaiset sanoivat: "Me tulemm ja me tulemme pian". Mutta monta kuukautta kului ennenkuin he lopulta tulivat. Eivätkö amerikkalaiset tulleet kuitenkin nopeasti? Tottakai he tulivat; ja he tulivat niin pian kuin heille oli mahdollista. Mutta mieti, mitä heidän tulonsa edellytti. Monia, monia asioita oli valmistettava ennenkuin he voivat tulla. Oli koottava ja koulutettava armeija. Oli kerättävä rahaa. Armeija oli varustettava. Oli valmistettava tarvittavat tarvikkeet, vaatteet ja ampumatarvikkeet ja aseet. Oli rakennettava laivat. Kaiken tämän huomioonottaen he tulivat nopeasti. Samaa voidaan soveltaa meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen tulemukseen. Meidän kannaltamme katsoen aika saattaa näyttää pitkältä. Mutta katso! Jumalan lapset on koottava. Kaikista kansoista koottavan seurakunnan on tultava täyteen: yksiään valituista ei saa puuttua. Lisäksi on suuren luopumuksen tapahduttava. Antikristuksen ja kaikkien pahuuden voimien on kehityttävä. Babylonin on toteuduttava. Maailmanvallan on synnyttävä. Kun otamme kaiken tämän huomioon, voimme varmasti sanoa: "Hän tulee pian". Varsinkin viimeisten kahdenkymmenenviiden tai viidenkymmenen vuoden aikana ovat asiat kehittyneet silmiemme edessä. Me näemme Hänen tulevan!

Samalla kuitenkin ymmärrämme, että vaikka meidän kannaltamme katsoen aika saattaa näyttää pitkältä, Herra vakuuttaa seurakunnalleen tässä Ilmestyskirjan osassa kerta toisensa jälkeen, että itse asiassa Hän tulee ja tulee varmasti, että kaikki, mitä Ilmestyskirjassa on kirjoitettu Hänen tulemuksestaan, on ehdottomasti totta.

Sillä näin me luemme jakeesta 6: "Ja hän sanoi minulle: 'Nämä sanat ovat vakaat ja todet, ja Herra, profeettain henkien Jumala, on lähettänyt enkelinsä näyttämään palvelijoilleen, mitä pian tapahtuman pitää. '" Nämä sanat ovat tekstin mukaan uskolliset. Ne ovat uskolliset, ts. ne osoittautuvat tosiksi. Ne eivät tule tuottamaan pettymystä niille, jotka lukevat ja uskovat. Se, mitä kirjaan on kirjoitettu, tulee varmasti toteutumaan. Ja sentähden eivät nuo sanat ole ainoastaan uskolliset, vaan todet. Ne eivät ole pelkkää romanttista kuvitelmaa, vaan ne ovat sopusoinnussa todellisuuden kanssa. Ne ovat Jumalan neuvon ilmoitusta, joka ei voi koskaan erehtyä. Ja nämä Ilmestyskirjan sanat ja Jumalan neuvo pitävät mitä suurimmassa määrin yhtä. Toiseksi kirjan Kirjoittaja vakuuttaa, että nämä sanat ovat uskolliset ja todet. Hän ei ole kukaan muu kuin niiden profeettojen hengen Jumala, jotka ilmoittivat nämä asiat seurakunnille sen enkelin välityksellä, joka puhui Johannekselle. Jumala hallitsi profeettojen henkeä; ja Hän hallitsi myös Johanneksen henkeä, kun hän sai nämä näyt. Jumala paljasti hänelle koko totuuden Herran tulemuksesta ja siitä, että Hän tulee pian. Ne eivät olleet mielikuvituksen tuotetta, vaan ne olivat elävän Jumalan ilmoitusta. Hän on Alfa ja Omega, ensimmäinen ja viimeinen, alku ja loppu. Hän on kaiken historian ja ajan yläpuolella, Ja Hän on Muuttumaton. Hän on kaiken historian syy ja tarkoitus; ja vain Hän hallitsee sitä ehdottomasti Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta. Hän, muuttumaton ja kaikkivaltias Jumala takaa sen, että nämä asiat tapahtuvat ja että ne tapahtuvat pian, niin että pitää ehdottomasti paikkansa, että Herra tulee pian. Jeesus, Daavidin juuri ja jälkeläinen, kirkas kointähti, on Herran pääpalvelija. Hän on Vapahtaja, joka kerran vuodatti elämänverensä kansansa tähden; Daavidin juuri ja jälkeläinen, joka kerran tuli toteuttamaan Vanhan Testamentin profetiat. Hän on kirkas kointähti, joka itse on iankaikkisen aamun valo ja joka tulee varmasti ilmestymään aaamun tuojana yhtä varmasti kuin tuo tähti ilmestyy taivaalle.

Horjummeko sellaisten todistajien edessä? Maailman viisaat sanovat: "Te olette dementoituneita. Se, mitä te opetatte, on ehdottomasti vastoin tosiasioita." Maailman mahtavat sanovat: "Sinä olet haaveilija." Maailman rikkaat sanovat: "Sinä olet pessimisti." Mitä ikinä he sanovatkin, on meillä Jeesuksen, kaikkivaltiaan, iankaikkisen, uskollisen Vapahtajan todistus. Vaihtaisimmeko maailmankatsomustamme? Emme koskaan! Jeesus tulee varmasti! Hän tulee pian!

Herran pikaista tulemusta painotetaan

Tätä totuutta, että Ilmestyskirjan sisältö on uskollinen ja tosi, painotetaan meille ensiksikin mainitsemalla palkkio ja rangaistus. Tämän tosiasian valtavan varmuuden ja merkityksen takia painotetaan meille hyvin vakavasti totuutta Jeeseuksen takaisintulosta.

Ensiksikin annetaan käsky, ettei kirjaa pidä sinetöidä, vaan se on pidettävä auki, jae 10: "Ja hän sanoi minulle: 'Älä lukitse tämän kirjan profetian sanoja; sillä aika on lähellä'." Kirjaa ei siis pidä sulkea eikä sen sanomaa pidä koskaan lukita. Sen sisältö on välitettävä seurakunnalle. Ja seurakunnan on selitettävä sitä maailman keskellä. Sen on luettava sitä, ymmärrettävä se ja todistettava siitä.

Jos näin tehdään, tulee sen seurauksen olla kahdenlainen samoin kuin koko Jumalan Sanan kohdalla. Aina tulee olemaan niitä, jotka pealstuvat ja niitä, jotka paatuvat. Jumalan Sana tulee aina olemaan pelastukseksi elämään, mutta myös kuolemaksi toisille. Se mikä on totta Jumalan Sanasta yleisesti on myös totta varsinkin Ilmestyskirjasta. Kun se avataan ja sitä selitetään, tulee olemaan niitä, jotka eivät saa siitä mitään irti, jotka kieltävät sen sisällön paikkansapitävyyden. Kuten jo aikaisemmin totesin, he sanovat: "Olet haaveilija, olet sekaisin, olet pessimisti." Tämän profetian sanat herättävät vastustusta pahoissa, niissä, joilla ei ole toivoa tai joiden toivo on turha, koska heidän toivonsa koskee ainoastaan tätä maailmaa. Tämä profetia ei anna toivoa heidän turhille unelmilleen. Niinpä se herättää heissä lisää vihamielisyyttä ja vastustusta, lisää pahuutta. Mutta toisaalta se myös vahvistaa Jumalan kansan uskoa ja toivoa. Tämä on siis väistämätöntä.

Entä sitten? Onko tämän kirjan pysyttävä suljettuna, koska se saa aikaan vastustusta, koska se paljastaa lisää pahuutta joidenkin kohdalla?

Ei, vastaus on 11. jakeessa: "Vääryyden tekijä tehköön edelleen vääryyttä, ja joka on saastainen, saastukoon edelleen, ja joka on vanhurskas, tehköön edelleen vanhurskautta, ja joka on pyhä, pyhittyköön edelleen." Näitä sanoja on tulkittu eri tavoin. Joku saattaa nähdä niissä ironiaa. Mutta se ei varmastikaan päde tekstin loppuosaan, jossa puhutaan vanhurskaista ja pyhistä. Toiset taas selittävät niiden viittaavan vanhurskaiden ja pahojen varmaan tilaan viimeisen tuomion jälkeen. Mutta noissa sanoissa ei ole mitään, mikä viittaisi sellaiseen selitykseen. Lisäksi voidaan tuskin sanoa, että helvettiin tuomitut olisivat vakuuttuneita synnistään ja kuitenkin jatkavat vääryyden tekemistä. Tekstin merkitys on kuitenkin melko selvä, jos ymmärrämme sanat niiden yhteydessä 10. jakeeseen, joka koskee sitä, että aika on lähellä ja sentähden ei kirjan sanoja pidä sinetöidä. Ennen kuin loppu voi tulla, on molemmanlaisen hedelmän, Aatamin syntijuuren ja Kristuksen vanhurskauden kypsyttävä. Ja tämä saavutetaan toisaalta jumalattomien jatkuvilla pahuuden töillä ja toisaalta Kristuksessa vanhurskaiden pyhien vanhurskauden teoilla jumalattoman maailman keskellä. Tässä valossa voimme ymmärtää 11. jakeen sanat. Tämä kirja piirtää rajat. Se vahvistaa ja korostaa eroa Jumalan kansan ja maailman välillä. Se saa maailman tiedostamaan paremmin sen ihanteiden ja Jumalan kansan ihanteiden suuren eron. Se saa myös Jumalan kansan tiedostamaan paremmin saman asian. Ja viimeksimainittua tarkoitusta varten ei kirjaa saa sulkea, vaan sen on pysyttävä avoinna, niin että kaikki voivat kuulla ja lukea, niin että tuo kahtalainen vaikutus voidaan saavuttaa. Sillä aika on lähellä! Herra tulee pian! Jatkukoon tämä erotteluprosessi, tämän kahtalaisen eettisen hedelmän kypsyttäminen ilman esteitä, niin että hedelmä kypsyy, jolloin loppu voi tulla!

Varmasti liittyy tämän kirjan sanoman lukemiseen ja kuulemiseen vastuu. Sitä korostaa se, että Herra tulee palkkansa mukanaan sen mukaan kuin ihminen on tehnyt (12. jae). Onko meistä tullut entistä epävanhurskaampia tai saastaisia tämän kirjan sanoman myötä? Silloin meillä ei ole osaa elämänpuussa emmekä pääse Jumalan iankaikkiseen ja kirkastettuun kaupunkiin. Uudessa Jerusalemissa on ainoastaan niitä, joiden vaatteet on pesty, niitä, jotka ovat uskossa pesseet vaatteensa Kristuksen veressä. Heidät on pyhitetty ja puhdistettu kaikesta saastasta uskon kautta, samoin kuin heidät on vanhurskautettu ja puhdistettu kaikesta synnin syyllisyydetä uskon kautta. Tämä tarkoittaa tietenkin myös sitä, että mitä vanhurskauden palkkaan tulee, heidän tekojensa palkka on iankaikkisesti armosta. Sillä heidän Herransa Kristuksen heidän edestään suorittama työ on pohjimmiltaan pyhien vanhurskaus; ja se, että se on ympätty heihin, takaa sen, että heitä ei koskaan tuomita. He pesevät vaatteensa uskossa Hänen vereensä! Ja he ovat siunatut! Heillä on oikeus tulla elämän puun luo. Ja he saavat astua kaupunkiin sen porttien kautta. Se tarkoittaa sitä, ettei kaupunkiin ole mahdollista astua millään muulla tavalla. Mutta tämä ilmaus on lisätty tähän korostamaan sitä, että he astuvat kaupunkiin sen kansalaisina, joilla on siihen oikeus. Portteja vartioivat enkelit avaavat portin heille; ja he kuuluvat Israelin yhteisöön, jonka heimojen nimet on kirjoitettu portteihin. Mutta merkillepantavana vastakohtana ovat ne, jotka ovat "ulkopuolella", jae 15: "Ulkopuolella ovat koirat ja velhot ja huorintekijät ja murhaajat ja epäjumalanpalvelijat ja kaikki, jotka valhetta rakastavat ja tekevät." He saavat oikeudenmukaisen palkan teoistaan. He ovat "ulkopuolella", ts. uloimmassa pimeydessä!

Mutta ei siinä kaikki.

Ilmestyskirjan sisältöä ei painoteta ainoastaan maininnalla rangaistuksista ja palkkioista. Sitä painotetaan myös suoralla uhkauksella niille, jotka ovat omaksuneet ei-uskovan asenteen tämän kirjan sisältöä kohtaan. Löydämme sen jakeista 18 ja 19: "Minä todistan jokaiselle, joka tämän kirjan profetian sanat kuulee: Jos joku panee niihin jotakin lisää, niin Jumala on paneva hänen päällensä ne vitsaukset, jotka ovat kirjoitetut tähän kirjaan; ja jos joku ottaa pois jotakin tämän profetian kirjan sanoista, niin Jumala on ottava pois sen osan, mikä hänellä on elämän puuhun ja pyhään kaupunkiin, joista tässä kirjassa on kirjoitettu." Näissä sanoissa on hyvin vakava varoitus, joka perustuu tämän kirjan totuuteen ja uskollisuuteen ja lähtee niistä.

On varmaa, ettei se, mitä näissä jakeissa sanotaaan koske uskovien vajaata ymmärrystä. Loppujen lopuksi pysyvät kirjan sanat profetiana sen kaikkine tulkintavaikeuksineen. Me kästitämme selvästi oman heikkoutemme kaiken sen täydellisessä ymmärtämisessä, mitä tämä profetia tarkoittaa. Ei, vaan sanat viittaavat tietoiseen epäuskon aasenteeseen. Ne on tarkoitettu sille, joka kuulee tämän profetian sanat ja joka iten tutustuu sen sisältöön. Hän vli muuttaa sitä niin, että se sopii hänen omiin kuvitelmiinsa ja tarkoituksiinsa, niin että lopulta maailman valtakunta sekoitetaan Jumalan valtakuntaan Kristuksessa. Hän voi thedä niin, että joko lisäämällä kirjaan jotain tai jättämällä siitä jotain pois. Se voi tapahtua niin, että tämän profetian totuuden valo hämärtyy tai niin, että varsinkin totuus siitä, että Jeesus tulee takaisin turmeltuu tahallisesti tai jopa tahallisesti kielletään.

p> Tässä uhataan sillä, että syylliseltä otetaan pois hänen osansa elämän puusta ja pyhästä kaupungista ja kaikesta, mikä on kirjoitettu tähän kirjaan.

Tätä ei pidä tietenkään tulkita ikäänkuin henkilö menettäisi armon, ikäänkuin hänellä olisi jossain vaiheessa ollut osa tähän kaikkeen, mutta hän olisi myöhemmin menettänyt armon ja tuon osan. Kaikkialla Raamatussa korostetaan selvästi, että sellainen luopumus ei ole mahdollista. Jumala säilyttää kansansa. Ja Jumalan säilyttämisen voiman kautta he säilyvät varmasti. Itse asiassa ei mitään nimeä tietenkään voida ottaa pois elämän kirjasta. Eikä henkilöllä, johon näillä sanoilla viitataan, ole todellista osaa elämänkirjaan edes omassa tietoisuudessaan. Pyhä Henki ei todista hänen sydämessään, että hän on Jumalan lapsi, vaan todistaa Sanan kautta, että hän on paholaisen lapsi. Hänellä ei ole uskoa ekä siis mitään toivoa ts. ei toivoa, ei mitään varmuutta eikä iankaikkisen kirkkauden odotusta. Lisäksi Jumala antaa hänen mieleensä vaikutelman Henkensä kautta, että nähdessään hänen vääristelevän tahallaan tämän kirjan sanoja, on hänen tiedettävä ja oltava tietoinen siitä, ettei hänellä ole osaa todelliseen elämänkirjaan eikä todelliseen pyhään kaupunkiin. Mutta sellaiselle ihmiselle on mahdollista olla osallinen oman mielikuvituksensa elämänkirjaan, itse luomaansa pyhään kaupunkiin. Ja sellaisen ihmisen on mahdollista toimia ja puhua ikäänkuin hänellä olisi osa elämänkirjaan ja pyhään kaupunkiin, vaikka hän ei itse asiassa tarkoita ollenkaan Jumalan elämänkirjaa tai oikeaa pyhää kaupunkia ja vaikka hän itse asiassa vääristelee ja turmelee itse profetian sanoja pyhästä kaupungista ja Herran tulemuksesta. Ja on mahdollista esiintyä ihmisten edessä, seurakunnan edessä maailmassa ikäänkuin olisi osallinen elämän kirjasta ja pyhästä kaupungista. Ja on mahdollista, että mitä ihmisiin tulee, sellaisen ihmisen nimi on kirjoitettu elämän kirjaan. Mutta mitä tekstissä sanotaan, on sanoa painokkaasti, että sillä, joka ottaa pois jotain tämän profetian kirjan sanoista, ei ole koskaan ollut osaa elämän kirjaan—eikä pyhään kaupunkiin. Ja tämä paljastuu lopulta. Nämä jakeet opettavat myös, että sellainen väärä profeetta tulee osalliseksi kaikista niistä vitsauksista, joilla pahoja uhataan tässä kirjassa, ts. niistä vitsauksista, joilla pahoja uhataan antikristillisessä maailmassa. Hän on samankaltainen ja yksi heistä; ja hän on osallinen kaikista heidän vitsauksistaan aina viimeiseen saakka järvessä, joka palaa tulikiveä ja tulta. Sillä, "Katso, Hän tulee!" Ja Hänen palkkansa on Hänen mukanaan, niin että jokainen saa tekojensa mukaan. Ja Hänen Sanansa ovat vastaansanomattomat!

Myönteinen vastaus Hänen pikaiseen tulemukseensa

Löydämme lopuksi tästä raamatunkohdasta kauniin vastauksen tämän kirjan profetiaan ja varsinkin totuuteen Jeesuksen tulemuksesta. Huomatkaamme, että se esitetään tosiasiana. Tekstissä sanotaan ensiksikin, että Herran tulemuksesta ilmoittamisen vaikutus seurakuntaan kokonaisuutena on se, että se vastaa innoissaan: "Tule, Herra." Tämä löytyy ensiksikin jakeesta 17: "Ja Henki ja morsian sanovat: 'Tule!' Ja joka kuulee, sanokoon: 'Tule!' Ja joka janoaa, tulkoon, ja joka tahtoo, ottakoon elämän vettä lahjaksi." Ja taas luemme jakeesta 20: "Hän, joka näitä todistaa, sanoo: 'Totisesti, minä tulen pian'. Amen, tule, Herra Jeesus!"

Luemme siis 17. jakeesta, että Henki ja morsian sanovat: "Tule." Ja ymmärrämme tietenkin, että niitä ei pidä pitää toinen toisistaan erossa ikäänkuin Kristuksen Henki ja morsian ilmaisisivat erillään toinen toisistaan tätä kaipausta Herran tulemukseen. Se on mahdotonta. Henki on Sulhasen Henki. Tuo Sulhasen Henki asuu morsiamessa, ts. seurakunnassa. Sentähden morsian sanoo Hengen kautta: "Tule." Tämän ilmoituksen vaikutuksesta morsian sanoo Hengessä: "Tule, Herra Jeesus." Luonnollisesti! Tämän täytyy välttämättä olla morsiamen spontaani vastaus. Sillä morsian saa kuvan Sulhasen kirkkaudesta ja ajasta, jolloin hän saa olla aina Hänen kanssaan. Hän on sitäkin tietoisempi tämän kirjan profetian kautta nykyisestä kurjuudestaan, ahdistuksestaan, jota hänen on kärsittävä maailman keskellä. Hän on tietoinen nykyisestä erostaan. Hän on tietoinen syntisyydestään. Ja kun hän katselee hänelle paljastettua kirkkautta tämän profetian kirjan sanojen kautta, hän huudahtaa Sulhasen Hengen vaikutuksesta: "Tule; niin, tule, Herra Jeesus!"

Tämä vastaus tulee morsiamelta kokonaisuutena. Periaatteessa seurakunta kaipaa aina Sulhasen tuloa, vaikka se ei ole aina yhtä tietoinen tästä Herran tulon kaipuusta. Mutta myöskään yksittäiset uskovat eivät ain ayhdy tähän kaipuun huokaukseen. Mutta seurakunta vastaa tähän lupaukseen Herran tulosta sekä suoraan hartaassa rukouksessa että myös saarnoissa. Ja sentähden morsiamen saarnan kautta tulee kehotus: "Ja joka kuulee, sanokoon: 'Tule!'" Ja vielä: "joka janoaa, tulkoon". Ja vielä kerran: "ja joka tahtoo (ts.: kuka ikinä kaipaa vanhurskautta ja elämää, ja joka sentähden tahtoo), ottakoon elämän vettä lahjaksi.

Tämä on samanaikaisesti meille seurakuntana ja yksityisinä uskovina testi. Kysymys kuuluu: Olemmeko osalliset tähän vastaukseen? Kun kirjaa selitettiin meille, sanoimme toisinaan enemmän tai vähemmän: "Tule, Herra Jeesus; niin, tule pian!" Mutta ensiksikin, koska nämä sanat ovat kehotus, on meidän käännyttävä pois maailmasta ja sen himoista. Meidän on katsottava eteenpäin toivossa siihen siunattuun päivään, kun Herra tulee. Ja ainoastaan siinä toivossa, joka ei varmasti petä, me kykenemme sanomaan: "Tule, Herra Jeesus." Toiseksi tulee sille yksittäiselle Jumalan lapselle tämän kehotuksen yhteydessä ilosanoma: "ota elämän vettä lahjaksi." Tämä elämän vesi, joka virtaa Uudessa Jerusalemissa iankaikkisesti, on luvattu meille. Se on tarkoitettu sille, joka janoaa. Jumalan kansan keskuudessa saattaa olla niitä, jotka pelkäävät ja epäilevät, jotka ihmettelevät, pääsevätkö he osallisiksi Uuden Jerusalemin autuudesta ja kirkkaudesta. He ovat tosiaankin janoisia. He kaipaavat sitä täydellisyyttä, joka paljastetaan meille meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen päivänä. Heillä ei kuitenkaan ole mitään, ei kerta kaikkiaan mitään tuotavaa. Ja sentähden ovat kehotus ja vakuutus merkittävät: "ja joka tahtoo, ottakoon elämän vettä lahjaksi". Se tarkoittaa: "sinun ei tarvitse ottaa mukaasi yhtään mitään". "Saat kaiken ainoastaan Kristuksessa Jeesuksessa." Silloin et ainoastaan etsi elämän vettä. Et ole ainaostaan janoinen. Saat kuulla tämän kehotuksen: "Joka tahtoo, ottakoon elämän vettä lahjaksi!"

Lopuksi, kirjan lopussa on Johanneksen todistus ensiksikin jakeissa 8 ja 9: "Ja minä, Johannes, olen se, joka tämän kuulin ja näin. Ja kun olin sen kuullut ja nähnyt, minä lankesin maahan kumartuakseni sen enkelin jalkojen eteen, joka tämän minulle näytti. Ja hän sanoi minulle: "Varo, ettet sitä tee; minä olen sinun ja sinun veljiesi, profeettain, kanssapalvelija, ja niiden, jotka ottavat tämän kirjan sanoista vaarin; kumartaen rukoile Jumalaa". Johannes on ilmeisesti niin saamiensa näkyjen, ja erityisesti Uudesta Jerusalemista saamansa näyn vallassa, että hän polvistuu palvomaan. Tuo palvonta oli tietenkin väärin, kuten enkeli hänelle selittää; ja enkeli ojentaa häntä. Mutta hänen saamansa vaikutelma on ymmärrettävä. Hän on ihmeissään ja hän hyväksyi kaiken näkemänsä ja kuulemansa uskossa. Ja lopuksi on vielä Johanneksen itsensä todistus, kun hän jakeen 20 mukaan vastaa henkilkökohtaisesti moneen kertaan esitettyyn vakuutukseen Herran pikaisesta tulemuksesta sanoin "Amen, tule, Herra Jeesus!"

Jos se on tuloksena Ilmestyskirjan tutkimuksestamme, tuloksena siitä, että olemme kasvaneet Herramme Jeesuksen Kristuksen tulemuksen tuntemisessa, kasvaneet uskossa ja toivossa ja kaipauksessa ja voimassa luopua maailmasta, armossa pestä vaatteemme ja vaeltaa maailman keskellä tuossa iankaikkisessa toivossa ja sentähden myös pyhityksessä, se riittää. Ja me voimme lopettaa siihen, mihin Ilmestyskirjakin lopettaa apostolin siunatessa seurakuntaa sanoilla: "Herran Jeesuksen armo olkoon kaikkien kanssa. Amen."

Alkuperäinen artikkeli: Behold He Cometh Chapter 53 by Herman Hoeksema

Sisällys
Alkuun | Lähtekää siitä ulos | Tuleva maailmanuskonto | Ylöstempaus | Aabrahamille annetut lupaukset | YK suunnittelee kaikkien uskontojen yhdistämistä | Salaliitto | Laittomuuden salaisuus | Maailmanuskonnon yhdistävä tekijä | Mitä tuleman pitää | Mitä vikaa ekumeniassa? Historia | Raamattu | Seurakunta | Profetia | Media | Eksytys | Arviointi | Neuvonta | Opillista | Lopun ajat