Søren Kierkegaard

TÄMÄ ON SANOTTAVA;
SANOTTAKOON SE NYT

Joulukuussa 1854

Tämä on sanottava; en velvoita ketään toimimaan tämän mukaisesti, minulla ei ole siihen tarvittavaa auktoriteettia. Mutta kuultuasi sen joudut vastuuseen ja sinun on nyt toimittava omalla vastuullasi sellaisella tavalla, ettei sinun tarvitse puolustella tekoasi Jumalan edessä. Ehkä joku kuulee sen sellaisella tavalla, että hän tekee niinkuin sanon; toinen taas sellaisella tavalla, että hän käsittää Jumalalle olevan mieleen ja luulee tekevänsä Jumalalle palveluksen osallistuessaan minua vastaan nostettuun huutoon. Kumman niistä valitset, ei kuulu minulle, minulle kuuluu ainoastaan se, että se on sanottava.

Tämä on sanottava;sanottakoon se nyt.
Kuka ikinä sinä oletkin, minkälaista elämäsi sitten muissa suhteissa onkin, ystäväni, lopettamalla osallistumisen (jos yleensä niin teet) julkisiin jumalanpalveluksiin, sellaisina kuin ne nyt ovat (väitettäessä, että se on Uuden Testamentin kristinuskoa), sinulla on koko ajan yksi syyllisyys vähemmän, ja suuri syyllisyys se onkin: et ole mukana kohtelemassa Jumalaa ikäänkuin Hän olisi typerys kutsuessasi Uuden Testamentin kristinuskoksi sellaista, mikä ei ole Uuden Testamentin kristinuskoa.

Täten—niin, oi Jumala, tapahtukoon nyt se, mikä on tahtosi, loputon Rakkaus!—täten olen puhunut. Jos kaksimielinen oveluus, joka omassa mielessään tietää parhaiten, mikä tilanne todella on, pitäisi ovelimpana, jos mahdollista, olla ikäänkuin ei mitään olisi tapahtunut—olen kuitenkin puhunut...ja Vallassaolijat ovat ehkä häviöllä; sillä myös hiljaa pysymällä voi hävitä, varsinkin kun tilanne on sellainen kuin se on, niin että monetkin tietävät enemmän tai vähemmän selvästi sen, minkä minäkin tiedän. Kukaan ei vain halua sanoa sitä; sillä kun asian laita on niin, tarvitaan vain yksi asia, uhri, joku henkilö, joka sanoo sen—ja nyt se on sanottu.

Toukokuussa 1855
Niin on asia; julkinen jumalanpalvelus (väittettäessä, että se on Uuden Testamentin kristinuskoa) on kristillisesti puhuen väärennöstä, huijausta.

Mutta sinä, sinä tavallinen kristitty, keskimäärin sinä et epäile mitään, olet täysin bona fide, vakuuttunut siitä, että kaikki on hyvin, että se on Uuden Testamentin kristinuskoa. Tämä huijaus on niin syvälle juurtunut, että epäilemättä on jopa pappeja, jotka elävät jatkuvasti siinä valheellisessa harhassa, että kaikki on hyvin, että se on Uuden Testamentin kristinuskoa. Sillä tämä huijaus on todella väärennös, joka on syntynyt vuosisatojen saatossa kristillisyyden muututtua vähitellen sen täydelliseksi vastakohdaksi, mitä se on Uudessa Testamentissa.

Niinpä toistan. Tämä on sanottava: lopettamalla osallistumasta julkisiin jumalanpalveluksiin sellaisina kuin ne nyt ovat (jos sinulla siis on tapana osallistua niihin), sinulla on yksi syyllisyys vähemmän, ja suuri syyllisyys se onkin: et ole enää mukana kohtelemassa Jumalaa ikäänkuin Hän olisi typerys.

Iankaikkisuuden tilinteon hetkeä kohti kulkemasi polku on vaarallinen. Pappihan sanoo melkein samaa; mutta on eräs asia, jonka hän unohtaa mainita ja josta hän unohtaa varoittaa: vaara, että joudut sellaisen hirvittävän illuusion valtaan tai että olet sellaisen vallassa, jonka valtio ja papit ovat saaneet aikaan saadessaan ihmiset uskomaan, että tämä on kristinuskoa. Herää sentähden, valvo, ettet vain kuvittele voivasi taata iankaikkisuutesi osallistumalla sellaiseen, mikä on vain yksi uusi synti. Herää, varo! Kuka ikinä sinä oletkin, tämänverran voit ymmärtää, että hän, joka tässä puhuu, ei puhu rahaa ansaitakseen, vaan sen sijaan hän maksaa rahaa; ei saadakseen kunniaa ja arvostusta, sillä hän on vapaaehtoisesti asettanut itsensä alttiiksi päinvastaiselle. Mutta jos asia on niin, silloin voit myös ymmärtää, että tämä tarkoittaa sitä, että sinun pitäisi ottaa tämä huomioon.

Alkuperäinen artikkeli: 'This Has to Be Said' by Søren Kierkegaard

Osa1. Uskalla päättää | Joko/tai

Lähtekää siitä ulos | Laittakaa ovet kiinni

Historia | Raamattu | Seurakunta | Profetia | Media | Eksytys | Arviointi | Neuvonta | Opillista | Lopun ajat