Tricia Tillin

Olkaa täydelliset! Miten kypsä olen? (2a)

KYPSYMÄTTÖMÄN USKOVAN OMINAISUUDET—VAUVAT VERRATTUINA AIKUISIIN

Raamattu vertaa usein lapsia ja aikuisia ja asettaa ne vastakkain puhuessaan hengellisestä kypsyydestä. Kypsymättömiä uskovia pidetään vauvoina ja pikkulapsina ja niitä uskovia, jotka ovat kasvaneet eteenpäin uskon perusasioista, pidetään aikuisina.

Sentähden tässä osassa tarkastellaan vauvojen ja pikkulasten käyttäytymistä ja ominaisuuksia ja verrataan niitä sellaiseen käyttäytymiseen, jota Raamattu odottaa kypsältä kristityltä. Voimme saada selville, toimimmeko niinkuin hengelliset pikkulpaset vai niinkuin aikuiset, kypsät kristityt tutkiessamme näitä tyypillisiä piirteitä uskovissa.

Huomaa, että ne piirteet, jotka tässä esitetään vauvoille kuuluviksi, eivät ole "huonoa" käytöstä—vaan aivan normaalia käytöstä vauvoilla. Mutta se, mikä on normaalia vauvalle EI kuitenkaan ole normaalia aikuiselle! Tässä osassa emme keskustele synnistä, vaan ihmisluonnosta.

Aiomme käsitellä seuraavai alueita:

  1. RUOKINTA
  2. PUHTAUS
  3. KYVYT
  4. SUOJELU
  5. KÄYTÖS (kts. seuraava osa)
  6. SUHTEET (kts.seuraava osa)

1.RUOKA JA RUOKINTA

a) Vauvojen lusikalla syöttäminen

"Sillä te, joiden olisi jo aika olla opettajia, olette taas sen tarpeessa, että teille opetetaan Jumalan sanojen ensimmäisiä alkeita; te olette tulleet maitoa tarvitseviksi, ei vahvaa ruokaa. Sillä jokainen, joka vielä nauttii maitoa, on kokematon vanhurskauden sanassa, sillä hän on lapsi; mutta vahva ruoka on täysi-ikäisiä varten, niitä varten, joiden aistit tottumuksesta ovat harjaantuneet erottamaan hyvän pahasta." (Hebr.5:12-14)

LAPSI
(luonnollinen ja hengellinen)
AIKUINEN
(luonnollinen ja hengellinen)
RAAMATTU
Syötetään lusikalla

TOISET valmistavat ruoan

Toiset valitsevat ruoan hänelle (esim. Raamatun opiskelun, kasetit, kirjat)

Joku toinen tekee kovan työn viljellen ja valmistaen ruoan

Syö ainoastaan MANNAA—helposti sulavaa, mutta joka ei säily; ei ole kestävää ruokaa
Ruokkii itsensä (kovalla työllä)

Tutkii itse, seuraa lähdeviitteitä, tekee muistiinpanoja, kasvattaa itseään

Kantaa vastuun omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan ja ravinnostaan

LUVATUN MAAN JYVÄÄ—joka täytyy istuttaa, kylvää, korjata, jauhaa, keittää jne.—mutta joka on ravitsevaa ja kestävää
Pyri osoittautumaan Jumalalle semmoiseksi, joka koetukset kestää, työntekijäksi, joka ei työtään häpeä, joka oikein jakelee totuuden sanaa. Mutta pysy erilläsi epäpyhistä ja tyhjistä puheista, sillä niiden puhujat menevät yhä pitemmälle jumalattomuudessa (2.Tim.2:15-16)

Me kaikki tiedämme, että vauvat eivät osaa ruokkia itseään. Niitä on syötettävä pullosta tai lusikalla. Aikuisten on hankittava ja valmistettava vauvalle ruoka ja syötettävä se.

Samalla tavoin on hengellisten vauvojen saatava toisten valmistamaa ruokaa. Niitä on syötettävä lusikalla. Toiset ihmiset valitsevat hengellisen vauvan ruoan—hänen ei itse tarvitse nähdä vaivaa—vauvat odottavat saavansa valmista ruokaa. Joku toinen tekee kaiken kovan työn ja ne saavat siitä hyödyn.

Niin kauan kuin olemme nuoria kristittyjä, me olemme riippuvaisia raamatunselitysteoksista, Raamatun opetusohjelmista, kaseteista ja videoista; kun kasvamme, alamme etsiä Pyhän Hengen ohjausta ja valaistusta siitä, mitä luemme ja olemme vähemmän riippuvaisia toisten ihmisten avusta. Se, että olemme täysin riippuvaisia toisista hengellisen ruoan suhteen on kypsymättömyyden merkki.

Hengellinen vauva vaatii välittömiä vastauksia ja ärsyyntyy, jos ei niitä saa. Muistuttaako se sinua siitä, mitä tapahtuu, kun vauva on nälkäinen tai sillä on jotain muita tarpeita? Jokainen tietää, miltä itkevän vauvan ääni kuulostaa—mutta myös hengellinen vauva huutaa ja kiukuttelee, ellei hänen ruokansa ole heti valmiina. Hän ei halua odottaa eikä halua tehdä itse mitään työtä sen eteen.

Eräs aikamme suurimmista ongelmista on se, että kristityt haluavat, että heitä syötetään lusikalla. Olen saanut paljon sähköpostia, jossa vaaditaan välittömiä vastauksia ja valmiiksi muotoiltuja lausuntoja, jotka ihmiset voivat sitten tulostaa ja antaa seurakunnan vanhimmistolle ilman että heidän tarvitsee itse ajatella asioita. Ja minä yritän lempeästi ehdottaa näille ihmisille, että olisi parempi, jos he itse tutkisivat aihetta tai lukisivat sivustomme artikkelit aiheesta, mutta tiedän aivan hyvin jo ennenkuin avaan suutanikaan, mikä heidän reaktionsa on—he ärsyyntyvät, suuttuvat ja jopa syyttävät! "Miten uskallat ehdottaa, että lähtisin itse tekemään tutkimustyötä. Miten rakkaudetonta on ehdottaa, että rukoilisin ja etsisin Jumalaa näissä asioissa! Sinä olet..."

Tällaiset sivustot ovat olemassa sitä varten, että ne toimisivat ikäänkuin kristittyjen työkaluina, jotta he havaitsisivat itse eksytykset ja voisivat välttää niitä. Ne eivät ole automaatteja, joista saa välittömiä vastauksia. Jos lapsen polveen tulee naarmu, hän juoksee isin tai äidin luo sanoen "paranna se!" (Uskoen täysin aikuisen voivan tehdä sen, koska isit ja äidit voivat tehdä mitä vain). Mutta aikuinen, jolla on sama ongelma, pesee oman haavansa, desinfioi sen, hoitaa haavansa itse ja laastaroi sen. Se ei ole aivan yhtä mukavaa, mutta meidän kaikkien on kasvettava aikuisiksi ja toimittava itse puolestamme tarpeen vaatiessa.

Samoin on myös hengellisen eksytyksen suhteen. Monet tulevat sivustollemme ja tekevät heti sen johtopäätöksen, että sen tutkiminen vaatisi kovaa työtä. Vastaukset kyllä löytyvät sieltä, mutta se vaatisi artikkeleiden lukemista ja asioiden ymmärtämistä itseltä. He tulevat kärsimättömiksi ja ärsyyntyvät ja jopa loukkaantuvat siitä, että heidän on tehtävä jotain kaivaakseen esiin sen tiedon, mitä tarvitsevat.

Niiden ihmisten, jotka kohtaavat eksytystä omissa seurakunnissaan, täytyy todella ajatella nuo asiat läpikotaisin aivan itsekseen, etsittävä asiaa koskevat raamatunkohdat, rukoiltava asiasta, etsittävä itse Herraa, etsittävä Hänen johdatustaan ja kasvatettava itseään lukemalla kaikkea aiheeseen liittyvää. Miksi? Siitä yksinkertaisesta syystä, että me KAIKKI olemme alttiita erilaisille eksytyksille eikä toisten ihmisten arviointiin tai kokemukseen luottaminen pelasta meitä ekytykseen lankeamiselta! Ainoastaan OMA tietomme, uskomme ja kokemuksemme voivat auttaa meitä siinä.

Jos haluat tietää jostain pastorista tai opettajasta—tee läksysi! Mene ITSE ostamaan heidän lehtensä tai tutustu heidän nettisivustoonsa, lue ne ja ajattele asiaa! Mitä SINÄ ajattelet! Mene ITSE kirjastoon tai kirjakauppaan. Lue ITSE Raamattua ja ota asioista selvää itse!


b) Ei vahvaa ruokaa

LAPSI
(luonnollinen ja hengellinen)
AIKUINEN
(luonnollinen ja hengellinen)
RAAMATTU
Tarvitsee pehmeää, mietoa ruokaa

Ei pysty sulattamaan vahvaa ruokaa

Maitoa minä juotin teille, en antanut ruokaa, sillä sitä ette silloin sietäneet, ettekä vielä nytkään siedä (1.Kor.3:2)
Kykenee pureksimaan, syö vaativaa ruokaa

Menee uskon perusasioita edemmäs
Niin monet hänen opetuslapsistansa, sen kuultuaan, sanoivat: "Tämä on kova puhe, kuka voi sitä kuulla? (Joh.6:60)

niinkuin hän tekee kaikissa kirjeissään, kun hän niissä puhuu näistä asioista, vaikka niissä tosin on yhtä ja toista vaikeatajuista, jota tietämättömät ja vakaantumattomat vääntävät kieroon niinkuin muitakin kirjoituksia, omaksi kadotuksekseen (2.Piet.3:16)

Se, ettei kristitty pysty ottamaan vastaan mitään haastavaa tai teologisesti uutta, on varma merkki kypsymättömyydestä—hän ei pysty sulattamaan mitään vahvaa ruokaa. Hengellinen vauva haluaa mietoa ruokaa, joka on helposti sulavaa—ei mitään vahvaa tai vaativaa.

Kristitty, joka ei ole kasvanut uskossaan lukee ja kuuntelee aina samoja vanhoja suosikkeja yhä uudelleen ja uudelleen, samoja kivoja raamatunkohtia, hänen suosikkisaarnaajansa kirjoja ja kasetteja. Hänellä on yleensä yksi tai kaksi opettajaa, joita hän ihailee ja hän kuuntelee ainoastaan heidän opetuksiaan ja tuntee olonsa epävarmaksi ja vaivaantuneeksi, jos hän joutuu tuon piirin ulkopuolelle. Hän seuraa suosikkijohtajaansa joka suhteessa, niin että se muistuttaa sankaripalvontaa. Lisäksi hän hyväksyy kaiken, mitä hänen suosikkijohtajansa sanoo eikä hänen mieleensäkään tulisi haastaa häntä—eikä kukaan muukaan näytä häntä haastavan!

Kypsymättömät uskovat tarvitsevat mustavalkoisten uskomusten mukavuutta, niin ettei ole mitään epämukavia epävarmoja alueita. Hän ei kykene kestämään harmaita alueita, vaan hänen on käsitettävä kaikki oikeana/vääränä, pahana/hyvänä tai terveenä/harhaoppisena. (Sentähden uskonnolliset fanaatikot ovat yleensä persoonallisuudeltaan epävarmoja)

Eräs raamattupiiri, jossa kävin, keskittyi yhden pastorin opetuskasetteihin tutustumatta koskaan muiden opetuksiin. (Kutsutaan häntä nyt vaikka Seppo Saarnaajaksi) Raamattupiirin johtajilla oli sadoittain hänen kasettejaan ja meidän oli kuunneltava joka viikko, mitä sanottavaa tällä Suurella Miehellä oli.

Opetus oli kyllä mielenkiintoista ja tervettä, mutta ei suinkaan erehtymätöntä. Monta kertaa olisin halunnut esittää vastalauseita Seppo Saarnaajan Raamatun opetusta vastaan, mutta sitä ei sallittu. Ja aina kun joku esitti raamattupiirissä hengellisen kysymyksen, oli vakiovastauksena: "Mitä Seppo Saarnaaja tästä sanoo"—EI niin! Vaan mitä Raamattu siitä sanoo!

Vauvojen on syötävä mietoa, pehmeää ruokaa. Niillä ei ole hampaita eivätkä ne voi pureskella. Aikuiset taas pystyvät pureksimaan, he voivat syödä vaativaa ruokaa, jossa on kuorta ja luita tai tulista ruokaa. Kypsät uskovat kykenevät ottamaan vastaan haasteita ja vaikeaa ruokaa, sellaistakin, jota he eivät ole koskaan ennen kohdanneet, vahvaa ruokaa.

He eivät pelkää joutua käsittelemään uusia ajatuksia tai sitä, että heidän uskomuksiaan tarpeen tullen ravistellaan. He ajattelevat asiaa läpikotaisin ja rukoilevat asiasta, tutkivat asiaa olematta puolustuskannalla. He eivät pelkää sitä, että osoittautuisivat olevansa väärässä eivätkä sitä, että heidän olisi muutettava kantaansa jossain asiassa. He hyväksyvät sen, että on asioita, joita he eivät tiedä! Epäkypsät uskovat eivät tee koskaan niin—he suuttuvat ja ovat puolustuskannalla, jos kyseenalaistat heidän uskomuksiaan.Sokerilla kuorrutettu opetus

LAPSI
(luonnollinen ja hengellinen)
AIKUINEN
(luonnollinen ja hengellinen)
RAAMATTU
Ei hyväksy mitään, mikä on hapanta tai kitkerää tai pahanmakuista, vaikka se olisikin hyväksi.

Lääke on tehtävä hyvänmakuiseksi.

Kaikki sokerilla kuorrutettu—houkuttelevaksi, jännittäväksi tehty

Ei voi ottaa vastaan kuritusta tai nuhdetta.
Voi valita tarvittaessa jotakin epämiellyttävääkin

Kykenee ottamaan vastaan ojennusta, nuhdetta ja kuritusta

Voi niellä Sansta koviakin asioita silti tukehtumatta
Sillä aika tulee, jolloin he eivät kärsi tervettä oppia, vaan omien himojensa mukaan korvasyyhyynsä haalivat itselleen opettajia ja kääntävät korvansa pois totuudesta ja kääntyvät taruihin. Mutta ole sinä raitis kaikessa, kärsi vaivaa, tee evankelistan työ, toimita virkasi täydellisesti. (2.Ti,.2:3-5)

Kuritukseksenne te kärsitte; Jumala kohtelee teitä niinkuin lapsia. Sillä mikä on se lapsi, jota isä ei kurita? Mutta jos te olette ilman kuritusta, josta kaikki ovat osallisiksi tulleet, silloinhan te olette äpäriä ettekä lapsia. (Hebr.12:7-8)

Kypsymättömien ihmisten on pysyttävä koetun ja koetellun parissa, tutuissa "ruoissa", joista he pitävät ja jonka he voivat helposti niellä. He keskittyvät kivoihin lempiraamatunkohtiinsa ja hyppäävät epämiellyttävien ja vaikeiden kohtien yli tai sivuuttavat ne.

Eivätkä he lue mitään, mitä heidän sielunsa ei pysty vastaanottamaan—ei mitään vaikeaa tai vaativaa, mikä maksaisi tai vaatisi itsetutkiskelua.

Jos olisi kohdattava jotain epämiellyttävää tai jokin synti, josta Raamattu heitä syyttää; mitä tekevätkään hengelliset vauvat? He välttävät totuutta; he työntävät päänsä hiekkaan tai juoksevat pois sen sijaan, että kohtaisivat sen aikuisen tavoin. He jopa suuttuvat, murjottavat, syyttävät toisia, valittavat, että heistä tuntuu, että heidät on hylätty tai ettei heitä rakasteta, vain sen takia, etteivät he pysty käsittelemään totuutta.

Sen sijaan kypsät uskovat voivat kohdata totuuden horjumatta. Heitä voidaan ojentaa. Kypsät uskovat kykenevät nielemään koviakin Sanan kohtia tukehtumatta niihin. He voivat tarpeen tullen päättää hyväksyä jotain epämiellyttävääkin. He syövät kitkerää lääkettä, jos se on tarpeellista heidän parhaakseen. Jos he kohtaavat jotain ongelmallista, he eivät juokse sitä pakoon, vaan käsittelevät asian suoraa päätä.


Haitalliset aineet—Pidä ne poissa lasten ulottuvilta!

LAPSI
(luonnollinen ja hengellinen)
AIKUINEN
(luonnollinen ja hengellinen)
RAAMATTU
Laittaa suuhunsa ja nielee sopimattomia aineita ja esineitä, jos ne näyttävät houkuttelevilta ja hyviltä.

Ei ole harjoitellut arviointia; ei pysty erottamaan toisistaan hyvää ja pahaa, oikeaa ja väärää.

Hyväuskoinen, nielee, mitä käsketään, ei pysty erottelemaan.
Kokeilee ja koettelee asiat etukäteen; ei anna ulkonäön pettää.

On kehittänyt erottelukyvyn; ei luota liikaa ihmisiin.
mutta vahva ruoka on täysi-ikäisiä varten, niitä varten, joiden aistit tottumuksesta ovat harjaantuneet erottamaan hyvän pahasta. (Hebr.5:14)

Nämä olivat jalompia kuin Tessalonikan juutalaiset; he ottivat sanan vastaan hyvin halukkaasti ja tutkivat joka päivä kirjoituksia, oliko asia niin. (Ap.t.17:11)

Lapsi saattaa niellä haitallisia esineitä tai aineita, jos hän ajattelee, että ne ovat hyviä—pillereitä, valkaisuainetta, joka on virvoitusjuomapullossa, pieniä leluja jne. Se johtuu siitä, että lapsi haluaa tyydyttää tarpeensa nopeasti ja helposti. Eikä hän kykene erottamaan toisistaan hyvää ja pahaa. Koska toiset ovat aina syöttäneet hänet eikä hänen ole koskaan tarvinnut valita itse omaa ruokaansa eikä hän ole siis oppinut erottamaan toisistaan hyvää ja pahaa. Jos joku näyttää hyvältä ja syötävältä—suuhun vain! Jos se tuntuu suussa hyvältä—se niellään.

Kypsymättömille uskoville on helppo syöttää jännittävää uutta ilmoitusta, korvasyyhyyn sopivia asioita, juoruja, viimeisimpiä kiistanaiheita ja skandaaleja—kaikkea ihanaa ja maukasta. Eivätkä he osaa erotella, kaikki niellään samalla tavalla—jos asia on kuorrutettu mielenkiintoiselta näyttäväksi ja syötäväksi, kypsymätön uskova nielee sen.

Väärät opettajat ovat riippuvaisia tämänasteisesta kypsymättömyydestä, koska he eivät pystyisi koskaan muuten johtamaan niin monia kristittykä harhaan. Nämä eksyttäjät sanovat: "otapa tästä pikku annos Torontoa, se on oikein hyvää. Se on Raamatussakin, usko minua." Ja hengelliset vauvat nielevät, mitä heille syötetään ajattelematta koko asiaa.

He ovat suostuneet jäämään kehityksessään lusikalla syötetyn tasolle, niin että minkä tahansa, mitä "aikuinen" heille syöttää, täytyy olla hyvää. He eivät pysähdy tutkimaan, mitä he syövät. Se sattaaa olla hengenvaarallista heidän hengelliselle kehitykselleen!

Väärät opettajat ja kulttijohtajat ovat oppineet tämän. He vaanivat epäkypsiä, koska epäkypsät uskovat ovat niin HYVÄUSKOISIA.

Aikuiset erottelevat tarkasti ja huomaavat, jos joku on heille hyväksi tai pahaksi. He käyttävät aistejaan—haju- , maku- ja tuntoaistejaan välttääkseen vaaran. Kypsä uskova on kehittänyt arviointikykyään—hän on kehittänyt aistejaan erottamaan sen, mikä on paha tai hyvä. Hän ei enää luota pelkästään ulkonäköön, vaan haluaa ottaa selvää, onko joku asia todella hyvä.

Ja nyt, Herra, minun Jumalani, sinä olet tehnyt palvelijasi kuninkaaksi minun isäni Daavidin sijaan; mutta minä olen kuin pieni poikanen: en osaa lähteä enkä tulla. Ja palvelijasi on keskellä sinun kansaasi, jonka olet valinnut, niin monilukuista kansaa, että sitä ei voi laskea eikä lukea sen paljouden tähden. Anna sentähden palvelijallesi kuuliainen sydän tuomitakseni sinun kansaasi ja erottaakseni hyvän pahasta; sillä kuka voi muuten tätä sinun suurta kansaasi tuomita?" Herralle oli otollista, että Salomo tätä anoi. Ja Jumala sanoi hänelle: "Koska sinä anoit tätä etkä anonut itsellesi pitkää ikää, et rikkautta etkä vihamiestesi henkeä, vaan anoit itsellesi ymmärrystä kuullaksesi, mikä oikein on, niin katso, minä teen, niinkuin sanot: katso, minä annan sinulle viisaan ja ymmärtäväisen sydämen, niin ettei sinun vertaistasi ole ollut ennen sinua eikä tule sinun jälkeesi. (1.Kun.3:7-12)

e) Varo, MYRKKYÄ!

LAPSI
(luonnollinen ja hengellinen)
AIKUINEN
(luonnollinen ja hengellinen)
RAAMATTU
Ei selviä myrkyllisestä ruoasta

Ei puolustusmekanismeja sairauksia tai ruokamyrkytystä vastaan—altis väärälle opetukselle

Rakenteeltaan heikko

Ei ole kasvattanut voimaa—Jumalan Sana vahvistaa vastustamaan pahaa.
Vatsa on kehittynyt vahvaksi, selviää hengissä ruoansulatusongelmista ta jopa pilaantuneesta ruoasta.

Voi selvitä väärästä opetuksesta joutumatta kokonaan harhaan.

On kehittänyt vastustuskykyään pahaa vastaan.
Herra vahvistaa sen miehen askeleet, jonka tie hänelle kelpaa. Jos hän lankeaa, ei hän maahan sorru, sillä Herra tukee hänen kättänsä. (Ps.37:23-24)

Älkää iloitko, minun viholliseni, minusta: jos minä olen langennut, niin minä nousen; jos istun pimeydessä, on Herra minun valkeuteni. Minä tahdon kantaa Herran vihaa, sillä minä olen tehnyt syntiä häntä vastaan, siihen asti että hän minun asiani toimittaa ja hankkii minulle oikeuden. Hän tuo minut valkeuteen, minä saan nähdä hänen vanhurskautensa. (Miika 7:8-9)

Liika tai vääränlainen ruoka voi helposti saattaa lapsen ruoansulatuksen epätasapainoon tai tappaa hänet. Mutta täysikasvuinen ihminen voi selvitä ruoansulatusvaivoista tai jopa salmonellamyrkytyksestaä, mikä tappaisi lapsen.

Mitä voimme oppia tästä? Kypsymättömillä uskovilla on mitä huonoin ominaisuusvalikoima. He ovat hyväuskoisia, ja sentähden heidät on helppo narrata syömään jotain myrkyllistä—ja samanaikaisesti he ovat hengellisesti heikkoja, heikkoja kuin vauvat, niin että heidän uskonsa on helppo kääntää ylösalaisin, niin että he haaksirikkoutuvat. Miten vaarallisessa asemassa he ovatkaan. Miten paljon meidän olisikaan kehitettävä kypsyyttämme näinä päivinä!

Hengellisillä vauvoilla ei ole paljon puolustuskykyä, koska he eivät tunne Sanaa tarpeeksi huomatakseen vaarat. Jumalan sana muuttaa luonnollisen mielemme; se vastaa immuniteetin kehittämista sairauksia vastaan. Sitä mukaa kuin kohtaamme ja torjumme yhä enemmän ja enemmän sairauksia maailmassa käyttämällä Raamatun tuntemustamme, sitä mukaa kehitämme vasta-aineita uusia hyökkäyksiä vastaan. Mutta vauvalla ei ole tällaista puolustuskykyä ja hänet on suojattava aika ajoin tällaisilta vaaroilta. Vauvoille on kaiken oltava steriiliä.

Ellei kukaan suojele kypsymättömiä uskovia, he voivat helposti saada myrkytyksen väärästä opetuksesta ja sairastua hengellisesti. Koska he pelkäävät hengellistä kehitystä eivätkä halua sitä, he suojautuvat kovilta jutuilta ja vaikeilta teorioilta. Niin että aina kun he joutuvat tekemisiin sairaan opetuksen kanssa, he lankeavat siihen heti. He eivät ole koskaan kohdanneet sellaista aikaisemmin, niin ettei heillä ole mitään immuniteettia sellaista vastaan.

Kypsä uskova voi kuitenkin selvitä myrskystä. Hän saattaa langeta hetkellisesti, mutta hän toipuu ja jatkaa eteenpäin. Hän ei joudu täydellisesti haaksirikkoon väärän opetuksen takia tai hänen lempiopettajansa lankeamisen takia. Kun me kasvamme hengellisesti, voimme kestää tietyn määrän väärää opetusta, opimme erottamaan lihan luista ja jopa oppia jotakin vääriltäkin opettajilta. Mutta kukaan vauvakristitty ei voi selvitä sellaisesta! Kypsä kristitty voi selvitä seurakunnassa, joka on eksytetty, kun taas vauvakristityn ei voi antaa mennä lähellekään väärää opetusta.

Me olemme kaikin tavoin ahdingossa, mutta emme umpikujassa, neuvottomat, mutta emme toivottomat, vainotut, mutta emme hyljätyt, maahan kukistetut, mutta emme tuhotut. Me kuljemme, aina kantaen Jeesuksen kuolemaa ruumiissamme, että Jeesuksen elämäkin tulisi meidän ruumiissamme näkyviin. Sillä me, jotka elämme, olemme alati annetut kuolemaan Jeesuksen tähden, että Jeesuksen elämäkin tulisi kuolevaisessa lihassamme näkyviin.

2.PUHTAUS

LAPSI
(luonnollinen ja hengellinen)
AIKUINEN
(luonnollinen ja hengellinen)
RAAMATTU
Ei kykene hallitsemaan ruumiintoimintojaan

Ei ole tietoinen likaisuudestaan

Ei koe tarvetta puhtauteen

Toisten on pidettävä hänet puhtaana
On oppinut hallitsemaan ruumiintoimintonsa ja osaa pitää itsensä puhtaana

Häntä ei tarvitse muistuttaa siitä, että hänen on tehtävä sille jotain, jos hän on likainen

Haluaa aktiivisesti olla puhdas

Harjoittaa itsekuria
Mutta Hengen hedelmä on rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensähillitseminen. Sellaista vastaan ei ole laki. Ja ne, jotka ovat Kristuksen Jeesuksen omat, ovat ristiinnaulinneet lihansa himoineen ja haluineen. (Gal.5:22-24)

Ettekö tiedä, että jotka kilparadalla juoksevat, ne tosin kaikki juoksevat, mutta yksi saa voittopalkinnon? Juoskaa niinkuin hän, että sen saavuttaisitte. Mutta jokainen kilpailija noudattaa itsensähillitsemistä kaikessa; he saadakseen vain katoavaisen seppeleen, mutta me katoamattoman. Minä en siis juokse umpimähkään, en taistele niinkuin ilmaan hosuen, vaan minä kuritan ruumistani ja masennan sitä, etten minä, joka muille saarnaan, itse ehkä joutuisi hyljättäväksi. (1.Kor.9:24-27)

Koska meillä siis on nämä lupaukset, rakkaani, niin puhdistautukaamme kaikesta lihan ja hengen saastutuksesta, saattaen pyhityksemme täydelliseksi Jumalan pelossa. (2.Kor.7:1)

Kypsymättömyys tarkoittaa sitä, ettei elämäsi ole hallinnassasi. Olet tarpeittesi, lihasi armoilla. Olet tuskin tietoinen siitä, että teet syntiä—jonkun toisen on sanottava se sinulle. Ja jonkun toisen on tultava mukaan käsittelemään sitä, nuhdeltava sinua ja sovellettava kuria. Jonkun toisen on puhdistettava sinut ja sen, mitä olet saanut aikaan. Sinä et kurita itseäsi.

Kypsät uskovat taas ovat kasvaneet Herrassa siinä määrin, että he todella haluavat ilmentää Jumalan pyhyyttä. Heillä on tietoisuus synnistä elämässään. Heidän omatuntonsa on herkkä. He välttävät aktiivisesti syntiä eikä muiden tarvitse varoittaa heitä jatkuvasti siitä. He soveltavat varoituksia itseensä odottamatta, että toiset sen tekisivät. He kurittavat itseään.

Paljon puhuva esimerkki kypsymättömyydessä elävistä kristityistä on, että he yrittävät kaikin tavoin etsiä tapoja elää mahdollisimman paljon itseään miellyttääkseen ilman että he ylittäisivät synnin rajan. He elävät synnin rajamailla, täpärästi synnin toisella puolella. He kysyvät jatkuvasti itseltään, "miten pitkälle voin mennä ennenkuin minua rangaistaan?" He haluavat tehdä ainoastaan minimin, niin etteivät joudu vaikeuksiin—heillä ei ole mitään aitoa sydämestä lähtevää halua pyhyyteen, vaan ainoastaan toisilta tuleva yritys noudattaa sääntöjä—aivan kuin lapsilla.

Se on ihmisen luontaista kapinallisuutta. Mutta ainoastaan epäkypsä uskova elää luonnollisten halujen ja taipumusten maailmassa. Hengelliset uskovat ymmärtävät, että on kuoltava itselle ja he antavat Herran luonteen saada ylivallan. He ETSIVÄT aktiivisesti pyhyyttä. Heitä ei tarvitse vetää koko ajan ruotuun. Se johtuu siitä, etteivät he ole enää kapinassa Jumalan käskyjä kohtaan.


3. KYVYT

LAPSI
(luonnollinen ja hengellinen)
AIKUINEN
(luonnollinen ja hengellinen)
RAAMATTU
Täysin riippuvainen

Odottaa jonkun auttavan häntö kaikessa

Hänet on puettavam häntä on kannettava—ei pysty kävelemään ilman apua
Omatoiminen

Itseensä luottava
Mutta tutkikoon kukin omat tekonsa, ja silloin hänen kerskaamisensa on vain siinä, mitä hän itse on, ei siinä, mitä toinen on; sillä kunkin on kannettava oma taakkansa. (Gal.6:4-5)

Mutta uskon tultua me emme enää ole kasvattajan alaisia. Sillä te olette kaikki uskon kautta Jumalan lapsia Kristuksessa Jeesuksessa. (Gal.3:25-26)

Kypsymättömät kristityt odottavat toisten tekevän kaiken heidän puolestaan. He tarvitsevat jatkuvasti apua tai etsivät apua. He eivät usko eivätkä halua uskoa, että he kykenisivät tekemään mitään ilman apua—sentähden he eivät edes välitä yrittää.

Vaatetus—merkitsee Raamatussa vanhurskautta ja muiden on puettava vauvakristityt: muiden ihmisten on autettava heitä pysymään suoralla ja kaidalla tiellä. Tämä käy kyllä laatuun nuorten uskovien kohdalla, mutta varttuessamme meidän pitäisi kyetä elämään vanhurskaudessa itse.

Käveleminen—tämä on kristityn vaellusta. Kypsyys tarkoittaa sitä, että olet oma-aloitteinen ja ryhdyt asioihin itse. Vauvat eivät yritä kristillistä vaellusta ellei ole ketään, joka kantaisi heitä. He luottavat pastoreihin, vanhimmistoveljiin, ystäviin, kasetteihin, videoihin ja kokouksiin. Ilman niitä he yksinkertaisesti lankeavat. Hengelliset vauvat ovat kuin autoja ilman bensiiniä—heitä on työnnettävä, työnnettävä ja työnnettävä, että heidtä saisi liikkeelle. Ja kun lopetat työntämisen, he kerta kaikkiaan pysähtyvät. Kypsillä uskovilla on polttoainetta matkaansa varten ja he etenevät itsekseen.

Vaikka onkin hyvä luottaa itseensä, meidän on kuitenkin oltava myös avoimia toisten antamille neuvoille ja ohjaukselle. Kypsä vaellus ei ole LIIAN riippuvaista toisista, mutta ei myöskään LIIAN paljon itseensä luottavaa. Kypsä uskova tuntee oman mielensä, mutta arvostaa myös apua ja toisten ajatuksia.


4.PUOLUSTUS JA SUOJA

a)Vauvoja on suojeltava

LAPSI
(luonnollinen ja hengellinen)
AIKUINEN
(luonnollinen ja hengellinen)
RAAMATTU
Heitä ei saa jättää yksin

Ei pysty suojelemaan itseään

Ei huomaa vaaraa

Altis hyväksikäytölle
Ei ole tarpeen, että toiset vahtisivat häntä koko ajan

Välttää vaaraa ja vahinkoa itse

Erottaa pahan ja vastustaa sitä
Mutta hän vastasi ja sanoi heille: "Kun ilta tulee, sanotte te: 'Tulee selkeä ilma, sillä taivas ruskottaa', ja aamulla: 'Tänään tulee rajuilma, sillä taivas ruskottaa ja on synkkä'. Taivaan muodon te osaatte arvioida, mutta aikain merkkejä ette osaa. (Matt.16:2-3)

Ensi kertaa puolustautuessani ei kukaan tullut avukseni, vaan kaikki jättivät minut; älköön sitä heille syyksi luettako. Mutta Herra auttoi minua ja vahvisti minua, että sanan julistaminen minun kauttani tulisi täydelleen suoritetuksi, ja kaikki pakanat sen kuulisivat; ja minä pelastuin jalopeuran kidasta. (2.Tim.4:16-18)

On olemassa lakeja, jotka kietlävät aikuisia jättämästä vauvoja ja pikkulapsia oman onnensa nojaan. Miksi? Koska vauvat ovat alttiita kaikenlaisille vaaroille; ne ovat toisista riippuvaisia, että toiset suojelisivat heidät vaaroilta. Vauva tarvitsee toisia suojelemaan itseään, koska hän ei kykene vastustamaan pahaa pmin avuin eikä hän huomaa vaaraa kovin helposti.

Katselin kerran julkista tiedotusjulistetta, jossa vauva oli leikkimässä terävällä keittiöveitsellä. Voit olla varma siitä, että kiemurtelin istuimellani, sillä olisin halunnut napata tuon veitsen vauvan kädestä, niin ettei mitään vahinkoa tapahtuisi. (Veitsi ei ollut oikea veitsi, vaan vain veitseltä näyttävä.) Totuus on, että vauva todennäköisesti LEIKKISI veitsellä, jos antaisit hänelle sellaisen. Vauvoilla ei ole paljonkaan ymmärrystä siitä, mikä saattaa vahingoittaa heitä ja sentähden tositen on oltava lähellä ja suojeltava heitä.

Aikuiset tietävät itse, mikä on vaarallista ja jos he kohtaavat jotain vaarallista, he ryhtyvät varotoimenpiteisiin välttyäkseen vaaralta. He myös pelastavat ennaltaehkäisevästi toisia vaaralta.

Hengellinen kypsymättömyys merkitsee sitä, ettet huomaa vaaraa tai jos huomaat sen, odotat toisten suojelevan sinua siltä. Sinulle ei ole kehittynyt omaa kykyä havaita vaaroja tai tietää, mikä on paha, vastustaa pahaa eikä pysytellä erossa pahasta. Saatat myös toiset vaaraan ajattelemattomalla käytökselläsi, koska et huomaa, mitä vaaroja toimintaasi sisältyy.

Uskon, että jokainen pastori on yhtä mieltä kanssani siitä, että suurempi osa heidän palvelutyönsä ongelmista koituu kypsymättömien uskovien ajattelemattomista teoista kuin sekulaarista maailmasta. Kypsymättömät uskovat ovat naiveja, tietämättömiä pahan läsnäolosta, varomattomia sen voimien suhteen, ajattelematta sitä, että saattavat muutkin vaaraan, koska heillä ei itsellään ole vaaran tajua.

Mutta kypsillä uskovilla on sisäistä voimaa vastustaa pahaa ja erksytystä, vaikka he olisivat aivan omillaankin. Heille ei tavitse SANOA sitä. He tietävät arvioinnin perusteella, mikä on heille hyväksi ja mikä taas vahingollista. He tietävät, milloin on puhuttava ja milloin on vaiettava; he osaavat suojata itsensä ja kanssauskovat: h ekykenevät aistimaan vaaran.


b) Lapset voivat helposti joutua hyväksikäytön ja väkivallan uhreiksi

LAPSI
(luonnollinen ja hengellinen)
AIKUINEN
(luonnollinen ja hengellinen)
RAAMATTU
Avuton, haavoittuva

Hyväuskoinen, helposti hämättävä

Luottavainen, liian innokas antamaan toisten johtaa itseään
Hänellä on voimaa ja välineitä itsensä suojelemiseen

Tarkkaavainen. Pitää silmällä mahdollista vaaraa

Ei ole liian luottavainen toisten suhteen, häntä ei ole helppo johtaa mihinkään
Mielevä näkee vaaran ja kätkeytyy, mutta yksinkertaiset käyvät kohti ja saavat vahingon. (Sananl.27:12)

Sentähden, joka luulee seisovansa, katsokoon, ettei lankea. (1.Kor.10:12)

Kypsymättömät uskovat ovat kuin istuvat ankat! He suorastaan mainostavat itseään kyltillä "Tulkaa eksyttämään minut!" He ovat HYVÄUSKOISIA. Heitä on todella helppo huijata, taivutella heidät omaksumaan väärä oppi—he eivät näytä epäilevän mitään. He ovat niin innoissaan siitä, että joku johtaisi heitä, niin innokkaita saamaan huomiota osakseen, että he nielevät koukun kuin koukun.

Tällaiset asiat vaanivat heitä kaikissa väärissä opetuksissa—kaikki korvasyyhyä helpottava, kaikki uusi ja jännittävä—mitä merkillisempää, sitä parempaa! "Aina...opetusta ottamassa pääsemättä koskaan totuuden tuntemiseen" (2.Tim.3:7)

Tämä ei pidä paikkaansa (tai pitäisi pitää paikkaansa) aikuisten suhteen. Kasvaessamme opimme olemaan varovaisia ihmisten tarkoitusperien suhteen. Aikuinen on oppinut, että maailmassa on vaaroja ja hän on tarkkaavainen niiden suhteen. Hän ei luota kaikkiin täydellisesti. Hän on oppinut olemaan pikemminkin kyyninen kuin yliluottavainen.

Kypsällä uskovalla on oikea asenne toisiin ihmsiin ja maailmaan. Hän tiedostaa, että on olemassa pahuutta ja vääriä oppeja ja vaaroja hänen sielulleen. Hän ei ole kuitenkaan jatkuvasti vainoharhainen, vaan sen sijaan valvova. Hänellä on oikea tasapaino avoimuudessa ja varuillaan olossa. Hän ei niele jokaista tarinaa tai todistusta—vaan tarkistaa sen, mitä hänelle kerrotaan.

JATKUU

Alkuperäinen artikkeli:Be Perfect by Tricia Tillin

Osa 1: Kasvakaamme kypsiksi
Muita Tricia Tillinin artikkeleita:
Ei rauhaa, vaan miekan | a href="name.html">Hänen nimessään | Leijonakuningas | Lähtekää siitä ulos! | Herätystäkö? | Poikalapsen syntymä | Profeetat, jotka eivät profetoi | Valheherätyksen piilostrategiat. Käytetäänkö seurakunnissa aivopesua? | Leijonan luolaan. Valmistautuminen maanalaiseen seurakuntaan. | Ryhtykäämme berealaisiksi | Seurakunta ulkopuolella leirin | Hengellinen sodankäynti | Ystävänpäivän sydämet | Maailmanuskonto | Jotain uutta | Matteus 18 | Erottautuminen | Miten erottaa hengellinen eksytys
Historia | Raamattu | Seurakunta | Profetia | Media | Eksytys | Arviointi | Neuvonta | Opillista | Lopun ajat