Bill Randles


VAROKAA PROFEETTOJA!


"...Minä lähetän luoksenne kokonaisen profeettojen sukupolven. Olen vapauttamassa profetian seurakuntaan tavalla, jota ei ole koskaan aikaisemmin nähty...Minulla on salainen suunnitelma ja tuo suunnitelma paljastuu milloin siellä ja milloin täällä. Kuunnelkaa profeettoja -- pieniä profeettoja, suuria profeettoja, kuunnelkaa niitä, jotka puhuvat vain rivin ja niitä, jotka puhuvat todella paljon...väärä uskonto tulee kirjaimellisesti kuivumaan kokoon sinun päivinäsi. Väärä uskonto tulee poistumaan radiosta ja televisiosta. Sillä ei ole enää varaa jatkaa..." (Sweetwater Church of the Valley -seurakunnan julkaisema profetia, pastori Glenn Foster, LIFE FOR THE NATIONS, 7.10.1994).
Uusia profeettoja näyttää nousseen yhdessä yössä. He ovat vanginneet rohkeilla lausumillaan kokonaisen kristittyjen sukupolven, joka on jollain tavoin kyllästynyt yksinkertaiseen uskoon Raamattuun ja on alkanut kaivata jotain "lisää". Mistä nämä profeetat ovat tulleet? Mitä teologista oikeutusta he tarjoavat palvelutyölleen? Ja mikä tärkeintä, miten me osaamme arvioida, ovatko he Jumalasta vai eivät? Tässä muutamia kysymyksiä, joihin yritämme vastata. Joskus on parasta antaa näiden "profeettojen" puhua puolestaan -- sillä tavoin kuulet heidän omasta suustaan, mitä he uskovat. Tämä aihe on mitä syvin huolenaihe. Jos nämä "profeetat" ovat oikeita profeettoja, silloin seurakunnan täytyy olla valmis hyväksymään heidät. Mutta jos he ovat vääriä profeettoja, he ovat vaaraksi seurakunnan puhtaudelle, uskottavuudelle ja uskollisuudelle. On tärkeää olla tietoinen siitä, mitä nämä uudet "profeetat" profetoivat ja mitä he opettavat.
Kiinnitin äskettäin huomiota CHARISMA-lehdessä olleeseen ilmoitukseen, jossa ilmoitettiin tulevasta "Näkijöiden kokouksesta":

KANSAINVÄLINEN NÄKIJÖIDEN KOKOUS
ITÄ KOHTAA LÄNNEN JA AURINGONNOUSU KOHTAA AURINGONLASKUN
PROFEETTA E.BERNARD JORDAN JA PROFEETTA VERNON ASHE
KOKOONTUVAT YHTEEN PALJASTAMAAN MUINAISIA TOTUUKSIA
UUDELLE VUOSITUHANNELLE -- TOTUUKSIA, JOTKA AUTTAVAT
VAPAUTTAMAAN SINUN PROFEETALLISET KYKYSI...

Tämä kokosivun ilmoitus jatkuu: "Profeetta Jordan on kutsunut kokoon äskettäin muodostetun profeettojensa joukon palvelemaan sinua profeetallisesti. Kun rekisteröidyt, saat henkilökohtaisen tapaamisajan profeettojen kanssa ja ilmaisen kappaleen piispa Jordanin kirjaa KOHTALON SIEMENET...anna profeettojen auttaa sinua vapauttamaan profeetallinen kykysi ennenkuin teet uuden päätöksen elämässäsi".
"Profeetta Jordan" ei ole suinkaan ainoa laatuaan. "Profeettoja" on aivan tusinoittain alkaen "rappaavasta" eteläafrikkalaisesta Kim Clementistä Rick Joyneriin ja hänen näkyihinsä puhuvista kotkista, hänen enkelien opastamiin paratiisinkiertomatkoihinsa ja keskusteluihinsa poisnukkuneiden korotettujen pyhien kanssa. "Profetoinnin" kirjo on laaja ja monet ottavat sen hyvin vakavasti helluntai- ja jopa evankelisessa maailmassa. Evankeliset osallistuvat sellaisiin tapahtumiin kuin Jeesus-marssi ja Promise Keepers (Lupauksen pitäjät) ja niin tehdessään he osallistuvat ehkä tietämättään sekä profeetallisiin että mystisiin hengellisen sodankäynnin liikkeisiin.
Käynti lähes missä tahansa kristillisessä kirjakaupassa vahvistaa, että me olemme todellakin keskellä uutta "profeetallista" liikettä. Viimeisten kymmenen vuoden aikana se on lisääntynyt tasaiseen tahtiin. Näkee runsaasti tämäntapaisia kirjojen nimiä:
1.PROFEETAT JA HENKILÖKOHTAINEN PROFETIA
2. PROFEETALLINEN PALVELUTYÖ, APOSTOLT, PROFEETAT JA JUMALAN TULEVA LIIKEHDINTÄ
3. PROFEETALLINEN KASVU.
Nämä olivat muutamia niistä kymmenistä kirjoista, joita on virrannut kristillisiltä kustantamoilta. Niissä tarjotaan unien tulkintaa, profeetallisten lahjojen kehittämistä, miten oppia ottamaan vastaan "profetiaa" ja jopa miten laatia profeetallisia lauluja.
Tämän päivän "profeetoilla" on vaikutusvaltainen asema. James Ryle on Boulder Colorado Vineyard -seurakunnan pastori ja pitää itseään nykyaikaisena profeettana. Hän on myös Bill McCartneyn (Promise Keepers) sielunhoitaja. Monet pitävät Promise Keepers -järjestöä Paul Cainin ja Bob Jonesin (Missourin Kansas Citystä) profetioiden toteutumana. James Ryler on HIPPO IN THE GARDEN (Virtahepo puutarhassa) -nimisen kirjan tekijä. Kirja perustuu Rylen näkemään uneen. Eräs James Rylen erityisalueista on on juuri unien tulkinta. Virtaheopunen tulkinta oli, että seurakuntaan tulisi pian profeettaliike, joka näyttää yhtä oudolta kuin virtahepo puutarhassa.
Paul Cain on myös yltänyt huomattaviin korkeuksiin uutena "profeettana". Hänen väitetään profetoineen silloiselle presidentille George Bushille. Muidenkin maailman johtajien mm. Saddam Husseinin sanotaan tunnistaneen hänen profeetalliset kykynsä. Näiden uusien "profeettojen" on tapana julistaa, että maailman johtajat, kuninkaat ja kansakuntien päämiehet kysyvät heiltä neuvoa.
Nykyinen profeettaliike tarjoaa kokonaan uuden maailmankuvan, mm. mielenkiintoisen profeetallisen tulkinnan kahdesta viimeisestä vuosikymmenestä (80 ja 90 -luvuista). Heidän mukaansa 80-luku oli profeetallinen vuosikymmen ja 90-luku puolestaan "apostolien" ennalleenasettamisen vuosikymmen. Heidän tehtävänään on toteuttaa "erityistä hallinnollista voitelua", joka tulee uudistamaan seurakunnan radikaalilla tavalla! Jotkut näistä nyky-"profeetoista" sanovat, että nämä "apostolit" tulevat määrittelemään kokonaan uudella tavalla, mitä kristinusko on.
"Kristus ei voi tulla takaisin ennenkuin Hänen Taivaaseenastumisen armolahjan omaavat palvelijansa ovat saattaneet seurakunnan täyteen miehuuteen. Pastori, evankelista ja opettaja ovat ainoat, joiden on tunnustettu toimivan aktiivisesti tuossa tehtävässä. Mutta nyt Kristus on aktivoimassa profeettojaan 1980-luvulla ja Hänen apostolejaan 1990-luvulla. Jeesus on innoissaan ajatellessaan, että seurakunta tulee pian tunnustamaan Hänen profeettojensa toiminnan tässä mielessä."
Uskon, että 1980-luku on ollut omistettu Jumalan neuvonpidossa profeetallisen palvelutyön esiinkutsumisen ajaksi. ennenkuin 1980-luku on ohi, Jumala on nostanut ja kutsunut tuhansia profeettoja".

Bill Hamon, profeetat ja henkilökohtainen profetointi, s. 28
Itse asiassa eräässä toisessa profetiassa sanottiin, että nousisi kymmenentuhatta "profeettaa". Tämä uusi profeettojen rotu ei varo mitenkään käyttämästä itsestään "profeetan" titteliä. Jos he itse asiassa soveltaisivat 5.Mooseksenkirjan lukujen 13 ja 16 arviointistandardia, heidän uskottavuutensa nousisi.
Varoitus. On tärkeätä välttää joutumasta kumpaankaan yhtä vaaralliseen ojaan, nimittäin kaikkien armolahjojen kieltämiseen sen perusteella, ettei niitä enää ilmenisi ja liikaan hyväuskoisuuteen. Edellinen on väärä käsitys, jonka mukaan Pyhän Hengen armolahjat ja palvelutehtävät olisivat jotenkin huomaamatta kokonaan loppuneet. Monet ovat omaksuneet tuon kannan, koska tietämättömät ja itsekkäät ihmiset ovat käyttäneet niin äärimmäisellä tavalla väärin toisten luottamusta näillä alueilla.
Toisaalta on myös niitä hyväuskoisia, jotka omaksuvat erotuksetta koko karismaattisten manifestaatioiden kirjon. Jotkut ovat tietämättömiä, toiset ovat vallanhimoisia, toiset taas toimivat pelosta peläten, etteivät vain millään tavoin jäisi paitsi jostain, "mikä on Jumalasta". "Profeettaliikkeen" kannattajat käyttävät hyvääkseen tuollaista pelkoa. He rakastavat tiettyjä fraaseja, joita he käyttävät varmistaakseen otteensa laumastaan:
1. Tiedätkö, mitä tapahtui Ananiakselle ja Safiiralle?
2. Älä jää makaamaan tomuun seurakunnan edetessä Jumalan kanssa eteenpäin.
3. Älkää koskeko minun voideltuihini, älkää tehkö pahaa minun profeetoilleni.

Listaa voisi jatkaa sitä mukaa kuin "kriittinen" ajattelu, joka etsii lohdutusta Jumalan Sanasta vahvistaakseen totuutta, saa väistyä subjektiivisen evankeliumin tieltä, joka etsii "voitelua" tai "liikettä", joka vetoaa aisteihin.
Berealaisia pidettiin jaloina, koska he eivät ottaneet sokeasti vastaan sitä, mitä apostoli Paavali sanoi tutkimatta ensin Raamatusta, "oliko asia niin".
1.Tess.5:20-21 määrittelee, minkälainen meidän asenteemme pitäisi olla:
profetoimista älkää halveksuko...mutta koetelkaa kaikki, pitäkää se, mikä hyvää on;
1.Kor.14:40 kehottaa meitä:
Mutta kaikki tapahtukoon säädyllisesti ja järjestyksessä.
Uudet manipuloivat "profeetat" ja "apostolit", jotka rakastavat fraaseja "Jumala on suurempi kuin Hänen Sanansa" tai "Jumala loukkaa meidän mieltämme, niin että hän voisi saavuttaa sydämemme" ja "Useimmilla kristityillä on enemmän uskoa Saatanan kykyyn johtaa ihmisiä harhaan kuin Jumalan kykyyn siunata meitä", parjaavat niiden avulla niitä, joilla on terve ymmärrys Raamatusta.
Näiden fraasien jatkuvan toistelemisen vaikutus on ollut riisua kristityiltä heidän kriittinen arvioinnin kykynsä, joka olisi tänään kipeästi tarpeen:
Olkaa raittiit, valvokaa. Teidän vastustajanne, perkele, käy ympäri niinkuin kiljuva jalopeura...
Aikana, jona raittius olisi mitä tärkeintä, mainostetaan hengellistä juopumusta varomattomille ja heitä vietellään sanomalla, että viimeisin asia, mitä he tarvitsevat on arviointi. Nyt me vain rukoilemme, että olisi vielä joku, jonka herättäisivät sanat "Osta totuutta, älä myy" ja joka olisi halukas noudattamaan niitä ja herättämään muitakin juopuneesta horrostilastaan ja "ottaisivat sillä tavoin vaarin oikeasta hetkestä, sillä aika on paha". Jos Jumala suo meille mahdollisuuden parannuksentekoon, meillä on vielä aikaa toipua Paholaisen ansasta ja saatta monia parannukseen tämän päivän karkeista eksytyksistä.

Teologisia tukipylväitä

"Jumalan kansa on alkamassa harjoittaa hallintoa ja he tulevat saamaan hallintavallan yli Saatanan hallinnon. He tulevat vetämään paholaisen ruhtinaat alas. Auktoriteetin omaavan yhteisön yhteinen rukous tulee halvaannuttamaan ne pimeyden voimat, jotka leijuvat kansakuntien eduskuntarakennusten yllä. Hänen valtikkansa voima Siionista tulee muuttamaan lakeja. Hän tulee häätämään paholaisen Jumalan maan päältä ja Jumalan kansa tulee yhdessä toteuttamaan Jumalan suunnitelmat ja Jumalan hallinnon Jumalan tahdon mukaisesti". Ern Baxter, National Men's Shepherds Conference, Kansaas City, Missouri, syyskuussa 1975.
Ainoa mahdollisuus ymmärtää näiden uusien "profeettojen" opetuksia ja lausuntoja on tutkia niiden pohjalla olevaa teologista rakennelmaa, joka on muotoillut niistä suurimman osan. "Profeettaliike" syntyi helluntailaisessa maailmassa -- ja tarkemmin sanoen 1940-luvun The New Order of the Latter Rain (Myöhäissateen Uusi Järjestys)-nimisen herätyksen sisällä. Myöhäissadeliikkeessä syntyi Manifested Sons of God (Jumalan ilmestyneet pojat) -harhaoppi, jonka Assemblies of God -helluntaiseurakunnat tuomitsivat vuonna 1949. Vaikka se tuomittiin, nuo samaiset opetukset ovat silti alkaneet elää omaa harhaoppista elämäänsä. Nämä opetukset ovat nousseet uudelleen pintaan eri nimisinä ja hyvin monet eri henkilöt ovat niitä edistäneet.
Vuosisadan vaihteessa tapahtunut räjähdyksenomainen helluntaiherätys veti monet sisään Jumalan valtakuntaan. Se tapahtui spontaanisti eri puolilla maailmaa. Tuo "herätys" kosketti erilaisista olosuhteista olevia ihmisiä ja varsinkin vähäosaisia. !930- ja 40-luvuille tultaessa ihmettelivät monet kuitenkin, mihin tuo tuli oli hävinnyt. Seurakunnat olivat vajonneet samanlaiseen itsetyytyväisyyden tilaan kuin mitä niiden pioneerit olivat aikanaan arvostelleet valtakirkoissa. Toisen polven helluntailaiset saivat kuulla kertomuksia siitä, miten tuo herätyksen "tuli" oli langennut.
Toisen maailmansodan jälkeen näytti siltä kuin yhtä hyvin helluntailaiset kuin evankelisetkin olisivat saaneet kokea raikkaita tullia. Evankeliointi sai uutta puhtia ja esiintyi monia evankelistoja, jotka korostivat pelastusta. Monet näistä tulisista saanamiehistä opettivat myös jumalallista parantumista. Radiosta ja myöhemmin televisiosta tulivat ne välineet, joiden kautta ihmisten odotuksissa tapahtui muutos. Yksinkertainen sanoma siitä, että Jeesus pelastaa, Jeesus parantaa, Jeesus kastaa, Jeesus tulee takaisin, mikä oli ollut entinen herätyshuuto, unohdettiin. Varhaiset helluntailaiset kokivat, ettei tämä maailma ollut heidän kotinsa. He odottivat Jeesuksen Kristuksen takaisintuloa. Mutta muutos tapahtui uudenlaisen menestyksen myötä samalla kun uusien evankelistojen "voima" yhdistettiin vaurauteen, joka samaistettiin "Jumalan siunaukseksi" ja koko ajan tapahtui jossain "jotain uutta".
Mitä tuo sanonta "jotain uutta" oikein tarkoittaa? Jesajan 43:19:ssä sanotaan:
Katso, minä teen uutta; nyt se puhkeaa taimelle, ettekö sitä huomaa?
Hermeneutiikan terveiden periaatteiden mukaisesti uusi asia, jonka Jumala lupasi Israelille esitetään vastakohtana sille vanhalle, jota he olivat jo saaneet kokea. Uusien opettajien mukaan tuo uusi asia kuuluu vielä tulevaisuuteen ja se on "Lopun ajan suuri herätys", jonka oletetaan keräävän maailman Jeesuksen helmaan ja tuovan kokonaisia kansakuntia Valtakuntaan. Tällä tavoin huomio siirtyi Jeesuksen takaisintulon odottamisesta päivään, jona me pääsisimme itse käsiksi suureen valtaan ja kirkkauteen. Tämän "uuden asian" kristityt ovat halukkaita hyppäämään lentokoneisiin ja tilausbusseihin ja matkustamaan pitkiäkin matkoja kuultuaan, että jossain on mahdollisesti puhjennut "jotain uutta". Tämä on vanhempi ilmiö kuin Toronto tai Pensacola. Ihmiset ovat etsineet tätä "uutta asiaa" koko tämän vuosisadan ajan ja ehkä kauemminkin.
Toinen väärin tulkittu raamatullinen käsite on myöhäissade. Hoosean 6:3:ssa (suomalaisessa Raamatussa 'kevätsade', englanninkielisessä King James -käännöksessä 'latter...rain [myöhäissade]'), Jooelin 2:23:ssa (suom.'kevätsateen', KJV:ssä 'the latter rain') ja Jaakobin 5:7:ssä ( suom.'syksyisen sateen...ja keväisen', engl. 'latter rain') puhutaan myöhäissateesta. Sanonta "varhaissade ja myöhäissade" (suomalaisessa Raamatussa syyssade ja kevätsade) viittaa allegorisesti Israelin maan maatalouskalenteriin. Varhaissade (syyssade) oli välttämätön valmistettaessa maata istustuskauteen ja se on verrattavissa Mooseksen lakiin. Se saa aikaan ihmissydämissä saman kuin kyntäminen tekee maalle. Se murtaa kovuuden ja saa aikaan sen, että ihminen tulee tietoiseksi syntisyydestään. "Herran laki on täydellinen; se virvoittaa (engl. Raamatussa 'convert'='käännyttää') sielun Psalmi 19. Israelissa oli myöhäissade (kevätsade) välttämätön, jotta saataisiin hyvä sato. Sitä voidaan verrata Hengen vuodattamiseen helluntaina. Henki valmistaa sydämen Jeesuksen elonkorjuuseen ja antaa elämän. Sekä lain antaminen että Hengen vuodatus tapahtuivat helluntaina. On mielenkiintoista, että luku 3000 esiintyy molemmissa tapahtumissa. Lain antamisen jälkeen 3000 ihmistä kuoli kapinan seurauksena. Hengen vuodatuksen jälkeen 3000 ihmistä pelastui. Miten totta onkaan, että "kirjain kuolettaa, mutta Henki antaa elämän".
Mutta samoin kuin "jotain uutta", myös "myöhäissade" (kevätsade) -käsite kehittyi jonkin muun, tulevan 'Hengen vuodatuksen' odotukseksi. Monet alkoivat pitää syyssadetta "helluntaina" ja jopa "Azusa-kadun herätyksenä" uskoen, että jotain vielä suurempaa puhkeaisi esiin. Sen sijaan, että olisi edelleen saarnattu Parousiaa, ylöstempausta, saarnaaminen ja profetia alkoi keskittyä kaikkeen siihen, mitä tekisimme, kun "uusi suuri herätys" puhkeaa.
Monet alkoivat opettaa, ettei Jeesuksen takaisintulo ollut vielä mahdollista, koska seurakuntaa ei oltu vielä asetettu ennalleen. Tässäkin asiassa Raamattua jälleen vääristeltiin. Apostolien teot 3:20-21.
...ja hän lähettäisi hänet, joka on teille edeltämäärätty, Kristuksen Jeesuksen. Taivaan piti omistaman hänet niihin aikoihin asti, jolloin kaikki jälleen kohdallensa asetetaan, mistä Jumala on ikiajoista saakka puhunut pyhäin profeettojensa suun kautta.
Tämän raamatunkohdan konteksti on temppeli ja juutalaiset, jotka odottivat Messiasta. Häntä, jonka he uskoivat palauttavan ennalleen Israelille Daavidin istuimen. Pietari viittaa Jeesuksen nimessä taphtuneesen halvaantuneen terveyden palauttamiseen ja julistaa, että se liittyy siihen tosiasiaan, että he eivät olleet tunnistaneet odottamaansa Messiasta ja olivat sen sijaan ristiinnaulinneet ja tappaneet hänet. Mutta hänet, jonka he ovat torjuneet, hänet Jumala on nostanut ylös ja Israelin katuessa Jeesus lähetetään takaisin silloin, "kun kaikki jälleen kohdallensa asetetaan" -- mikä tarkoittaa Israelin valtaistuimen palauttamista. Se on toisenlainen tapa ilmaista se, mitä Jeesus sanoi viimeisessä puheessaan, jonka hän piti temppelissä,
Katso, 'teidän huoneenne on jäävä hyljätyksi'. Sillä minä sanon teille: tästedes te ette näe minua, ennenkuin sanotte: 'Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimeen'. Matteus 23:38-39.
Apostolien tekojen 3:20-21:tä ja Jesaja 43:a sekä myöhäissateesta (suom. Raamatussa kevätsateesta) puhuvia raamatunkohtia on alettu käyttää uudessa merkityksessä. Sen sijaan, että puhuttaisiin Israelista (ja seurakunnasta), jotka odottavat kaiken kohdalleen asettamista ("jotka Isä on asettanut oman valtansa voimalla") uuden tulkinnan mukaan Isä ja Jeesus Kristus odottavatkin nyt, että seurakunta saattaisi itse oman ennallistamisensa päätökseen. Earl Paulk toteaa kirjassaan THE WOUNDED BODY OF CHRIST (Kristuksen haavoitettu ruumis) seurakunnasta puhuessaan:
"Jumala on ennaltamäärännyt meidän tulevan kansaksi, josta tulee niin kirkastettu, että voimme tuoda Kristuksen takaisin maan päälle. Tämän kirkastetun seurakunnan on tehtävä maasta Jumalan astinlauta ennenkuin Jeesus voi tulla takaisin..."
Jeesus ei siis voi tulla takaisin ennenkuin me saamme sen aikaan yhdessä. Uskotaan "taivaan omistavan hänet niihin aikoihin asti" että seurakunta palauttaa kaiken kohdalleen. Siispä seurakunta on ennallistettava (restauroitava) ensin -- kaikkeen siihen kirkkauteen ja voimaan, jotka Jumala on sille tarkoittanut kautta aikakausien. Restauraatio-opin (ennallistamisopin) kannattajat uskovat, että se tapahtuu seuraavalla tavalla:
1. Martin Luther palautti uskonvanhurskauden
2. John Wesley palautti pyhityksen;
3. Alexander Dowie palautti jumalallisen parantamisen;
4. Azusa-kadun herätys palautti Pyhän Hengen kasteen.

5. Seurakunta kehittyy (tai ennallistetaan). Mitä on odotettavissa?

6. Hengellinen sodankäynti.
7. Opetus demonien ulosajamisesta.
8. Rukousmarssit.
9. Avoimet seurakunnat.
10. Daavidin mallin mukainen palvonta.
11. Seurakunnan viisi virkaa -- pastori, opettaja, evankelista, profeetta ja apostoli
Kaksi viimeistä ovat kaikkein tärkeimmät tämän päivän seurakunnissa. Näiden kahden "voitelun" alla seurakunta tekee itsestään täydellisen ja siitä tulee "kirkastettu seurakunta, jossa ei ole tahraa eikä ryppyä", joka on rakennettu uusien apostolien ja profeettojen laskemalle perustukselle!
Näitä samoja käsityksiä kierteli helluntaimaailmassa 1940-luvun lopulla ja ne syrjäyttivät toisenlaisen, ylöstempaukseen kohdistuneen toivon ja toivon Jeesuksen takaisintulosta. Sellaisten kuin William Branhamin, Jack Coen, A.A.Allenin ja Oral Robertsin voimallinen ihmeiden ja merkkien sävyttämä palvelutyö näytti kuuluttavan uuden voiman ja voitelun päivän sarastusta. Tuohon aikaan oli ATOMIC POWER WITH GOD THROUGH PRAYER AND FASTING (Jumalan antamaa atomivoimaa rukouksen ja paaston avulla) -mimisellä kirjalla suuri vaikutus. Siinä opetettiin kuolemattomuuden ja yhä kasvavan voitelun salaisuutta pitkien paastojen avulla. Tuon kirjan suosio kertoo seurakunnissa kehittyneestä kasvavasta vallanhalusta.

Alkuperäinen artikkeli: 'Beware of the new prophets!' by Bill Randles, Discernment Jan/Febr 1999.
Alkuun | Alkuun | Historia | Teologia | Eskatologia | Seurakunta | Profetia | Media | Eksytys | Arviointi | Roomalaiskatolisuus | Uusimmat | Keskustelufoorumi