Tricia Tillin
Kesä 1994 -- osa 1

HERÄTYSTÄKÖ?

Sanotaan, että herätys on viimeinkin puhkeamassa. Se, oletko samaa vai eri mieltä riippuu uskomusjärjestelmästäsi ja siitä miten herkkäuskoinen olet. Esimerkiksi kovasti kehuttu Hinklen tapahtuma 9.6. jäi joiltakin huomaamatta. Itse John Hinkle sai kuitenkin runsaasti vahvistusta sille, että se hengellinen side, joka on ihmisten silmillä, niin etteivät he voi ottaa vastaan evankeliumia, on hänen lupaustensa mukaan revitty pois.
Mistä hän sen tietää? Ei selvästikään siitä dramaattisesta "kirkkauden" laskeutumisesta, jota hän oli ennustanut, vaan siitä "uudesta hengestä ja läsnäolosta", jotka hänen sanojensa mukaan täyttävät monet seurakunnat, jotka ovat ottaneet häneen yhteyttä. Kirjeessään kannattajilleen TBN:ssä (Trinity Broadcasting Network, USA -- Paul ja Jan Crouch) Hinkle sanoo, että "maailma on saanut uuden rakkauden kasteen". Se, mitä hän kuvaa, saattaa olla toiveajattelua tai sitten se saattaa olla totta. Jälkimmäisessä tapauksessa on todella syytä huoleen (Kts. Mainstream-lehden kevätnumero [ei ole vielä käännetty, mutta tarkoitus on kääntää].
Yksittäisenä tapauksena Hinklen tapahtumaa voitaisiin pitää taas yhtenä helluntailasiuuden fiaskoista. Kuitenkin on selviä merkkejä siitä, että hengellisen voiman vuodatusta TAPAHTUU parhaillaan!

**UUSILLE LUKIJOILLE** [Los Angelesilainen pastori John Hinkle kuuli viime vuonna korvin kuultavan äänen sanovan hänelle, että 9.6.1994 "minä otan pois kaiken pahuuden maan päältä". Hinkle perustaa profetiansa tuosta päivästä Jes. 25:een ja väittää, että peittävä huntu vedettäisiin syrjään ja herätys puhkeaisi ja Jeesus "paljastettaisiin" ihmiskunnalle. (Hän ei väittänyt, että tässä olisi kysymys Jeesuksen toisesta tulemuksesta eli ylöstempauksesta). Tämä profetia sai laajaa julkisuutta ja Yhdysvaltojen vaikutusvaltaisin TV-kanava TBN:kin mainosti sitä. Vaikka arvioivat kristityt eivät odottaneetkaan profetian toteutuvan, monet olivat kuitenkin huolissaan profetian luonteen ja sisällön takia, jonka mukaan 9.6. oli jonkinlainen käännekohta hengellisissä sfääreissä.]

Haluan jakaa kanssasi erään toisenkin nk.profetian, jota sitäkin TBN toitottaa. Profetia tulee Kim Clementiltä, joka on vieraana TBN:n showssa. Paul Crouch ja hänen poikansa Matthew sanoivat, että he melkein "kohosivat ilmaan tuoleiltaan" sanoman voiman ja voitelun vaikutuksesta. Tämä osoittaa, että väkevät voimat ovat toiminnassa eikä ole viisasta jättää kokonaan huomiotta, mitä siinä yhteydessä lausutaan. Vaikka minä vain harvoin piittaan tämänlaisista "profetioista" enkä todellakaan kannata niitä, tallennan ne kuitenkin muistilokerooni, koska silloin kun niitä alkaa kertyä enemmänkin, huomaa, että niissä on tietty demoninen logiikka. Ne ilmaisevat osan siitä suunnitelmasta, joka saatanalla on koskien maailmaa ja sen asukkaita. Suunnitelman ydin tulee esiin valheiden sumuverhon, valheellisten lupausten ja voitonvarmojen kuvitelmien läpi. Tämä esimerkki liittyy aiheeseemme ja jatkaa sitä:

Herran Henki sanoo, minä nostan esiin aivan uuden ja tuoreen ja voimallisen voitelun, joka tulee tuhoamaan ja paljastamaan pimeyden salaiset teot...tämä on väristyksen, ravistelun alku, mutta vaikka maa allasi tärisee, sanoo Jumala, pysyy vapaus. Se lähtee liikkeelle tästä kansakunnasta (USA:sta) ja leviää muihin maihin. Siksi, sanoo Herra, olkaa valmiit; sillä vaikka vihollinen yrittääkin tuhota kansakunnan tuomalla siihen riippuvuuksia ja noituutta, niin vapaus ja herätys tulevat pian sellaisessa mittakaavassa, jota et ole ennen nähnyt. Sillä tämä on minun Henkeni lopullinen liikehdintä. Tämä on viimeinen asia, johon valmistan teidän sydämiänne. Olkaa siis valmiit, sanoo Herra, minä olen muuttamassa sinua voimallani ja voitelullani...Minä aion varmasti tuomita aina huipulta alkaen, sanoo Herra ja tämä tuomio on jo alkanut ja ennenkuin kesäkuu on kulunut loppuun, on se ehdottomasti suoritettu loppuun, sanoo Herra. Minä olen sytyttämässä sellaisen tulenliekin, joka ulottuu tämän kansakunnan ulkopuolelle, sen rajojen yli. Totisesti on tapahtuva taloudellinen läpimurto tämän kaiken seurauksena...sentähden, ottakaa se nyt vastaan, ottakaa vastaan sanani ja iloitkaa, sillä minä synnytän suurimman Hengen liikehdinnän, mitä tämä kansakunta on koskaan kokenut..." (huhtikuu 1994)

VÄKEVÄ EKSYTYS

Me tiedämme, että tänä historiallisena aikana kaikkia valvomattomia mieliä ja sieluja kohtaa väkevä hengellinen eksytys. Me tiedämme myös, että nämä päivät ovat niinkuin "Nooan päivät", jolloin miehet ja naiset eivät ainoastaaan eläneet avoimesti synnissä, herjanneet Jumalan Sanaa ja eläneet välittämättä tulevasta vihasta -- vaan tapahtui myös kanssakäymistä hengellisten voimien kanssa, johon 1. Mooseksenkirjan luku 6 viittaa: "Siihen aikaan eli maan päällä jättiläisiä (HEB = Nephilim), ja myöhemminkin, kun Jumalan pojat yhtyivät ihmisten tyttäriin..."
Lisäksi on olemassa mahdollisuus, että joutuu "toisen hengen" viettelemäksi, joka ei ole Jumalan Pyhä Henki (2.Kor. 11:4) ja ottaa vastaan sen opetukset. (1.Tim. 4:1)
Näemmekö juuri nyt "eksyttävien henkien" toimintaa? Uskon, että todella olemme sellaisen todistajia!
Saatana haluaa jäljitellä kaikkea, mikä kuuluu Jumalalle. Hänellä on oma "pyhä" henkensä, omat "voitelunsa" ja omat "armolahjansa". Hän mainostaa ajatusta "toisesta helluntaista", joka pyyhkäisee koko maailman hänen ekumeeniseen uskontoonsa. Huomaa, että yllä olevassa "profetiassa" puhutaan "täysin uudesta" voitelusta, jota luvataan. Mitä se tarkoittaneekin, ei se ainakaan voi tarkoittaa Pyhää Henkeä. Hän ei ole uskoville vieras.
Kun käsitämme, että "Marian" ilmestykset ympäri maailmaa lupaavat näitä samoja asioita, voimistuvat epäilyksemme. Sillä hän on luvannut:

(Lainaukset otettu Pittsburgh Centre for Peacen julkaisemasta Marian Updaten kevään 1994 numerosta. Ilmestykset ovat tapahtuneet Sveitsissä, Italiassa, Kentuckyssä, Arizonassa ja Ukrainassa vuosina 1987-1994.)
Kun hän sitten myöhemmin kehottaa seuraajiaan: "antakaa Hengen tehdä työtään teissä, avatkaa sydämenne, niin että hän voi täyttää teidät -- jos sanotte hänelle kyllä, hän täyttää teidät Hengellään ja tekee suuria tekoja kauttanne"; meidän on kysyttävä, MINKÄ hengen he saavatkaan!
Nykyään on niitä, joiden työsarkana on taivutella kristittyjä ottamaan yhteyttä henkivaltoihin. Sellaiset tekniikat kuin sisäinen parantaminen, visualisoiminen, meditoiminen, ekstaattinen rukous ja transsitilat johtavat kaikki varomattomien ihmisten demonisiin kokemuksiin.
Toiset hengellisen työn tekijät taas esittävät itse Pyhän Hengen henkioppaana ja rohkaisevat kristittyjä kohtaamaan hänet läsnäolona, joka ilmestyy käsin kosketeltavalla tai korvin kuultavalla tavalla. Ihmiset janoavat merkkejä ja ihmeitä, hengellisiä kokemuksia, järisyttäviä tunnekuohuja. On olemassa henki, joka antaa ihmisille kaikki nämä ja paljon muutakin, jos he ovat vastaanottavaisia.
Mutta mitä muuta onkaan tarjolla? Aikooko saatana pelata peliään kristittyjen kanssa ja esittäää yliluonnollisia jäljennöksiä saamatta siitä irti mitään hyötyä itselleen? Tuskinpa vain!
Tämä on valmisteluvaihetta. Kun ihmiset ovat hyväksyneet väärennöksen, epäraamatulliset merkit ja ihmeet ikäänkuin "Jumalasta lähtöisin olevina", kun indoktrinaatioprosessi on lopppuunsuoritettu, silloin alkaa varsinainen työ -- nimittäin se, että nämä janoiset ihmiset täytetään hengellisillä voimilla, joiden avulla he kykenevät "tuomaan valtakunnan maan päälle"!

RODNEY HOWARD-BROWNE: NAURUHERÄTYS

Kun raportoin viimeisimmässä uutiskatsauksessani (kesäkuu 1994), että Rodney Howard-Browne on mies, johon on syytä kiinnittää huomiota, en tosiaankaan tiennyt sitä, että hänen vaikutuksensa oli jo ulottunut maahamme. Mutta sen oli tapahduttava ennen pitkää.
TBN, joka on aina innolla hyppäämässä mediasuosikkien kyytiin, totesi 1993 lokakuun uutiskirjeessään, että "monet kirkot ovat alkaneet räjähdellä HERÄTYKSESTÄ. Jumala lähettää muista maista lähetyssaarnaajia Amerikkaan, mm. Reinhard Bonnken Saksasta ja Rodney Howard-Brownen Etelä-Afrikasta. Kiitos heidän ja monien muiden, raikas herätyksen aalto ja uudenlainen ilo Herrassa ovat valloittamassa maata".
Se on ikävä kyllä oikeassa! Se, mitä Rodney Howard-Brownen haastattelija kuvaa aikamme seurakunnan "puuttuvana renkaana" on ilo, jota nyt vuodatetaan voimallisesti kokonaisiin seurakuntiin, niin että seurakuntalaiset voivat huutaa, kirkua, ulvoa ja iskeä päätään seinään tunteiden riehuessa valloillaan.
Brownen saarnojen "sytyttämä" herätys leviää kulovalkean tavoin. Uutiset kertovat, että Argentiinassa, Kanadassa ja Uusi-Englannissa valtavat ihmisjoukot kokoontuvat kokouksiin, joissa "pyhä nauru" ja muut manifestaatiot murtautuvat esiin.
Myös Lontoo on joutunut tuon "herätyksen" lumoihin. Äskettäin eräässä Oasiksen High Barnetin The Stablessä Hugo ja Sharon Ansonin pitämässä kokouksessa osallistujia kehotettiin rentoutumaan ja ottamaan vastaan, mitä manifestaatioita sitten ilmenisikin, joiden johtajat vakuuttivat olevan "Jumalasta". Lähde oli sama -- Rodney Howard Browne ja hänen kannattajansa. Englannin kristityt ovat käyneet Valloissa saadakseen itselleen "herätysvoitelun" ja ovat palanneet takaisin täynnä sellaista hengellistä voimaa, että kun se vapautetaan, se saa aikaan melkoisen mylläkän kokouksissa.
Argentiinassa ihmiset "juopuvat siinä määrin hengestä, että he eivät pysty ajamaan autolla kotiin" ja on tavallista, että pitkien kokousten aikana (jotkut kestävät kuusikin tuntia) ihmiset pökertyvät, nauravat tai itkevät. Buenos Airesista alkanut ilmiö on levinnyt "satoihin helluntailaisiin ja karismaattisiin seurakuntiin kautta koko Argentiinan" (Renewal Magazine, huhtikuu 1994). Claudio Freidzon, pastori, joka aloitti tämän kaiken, matkusti alun perin Amerikkaan luettuaan erään Benny Hinnin kirjoittaman kirjan. Siellä hän tapasi kirjan kirjoittajan. Freidzonin palattua takaisin seurakunta huomasi muutoksen hänessä ja ilmiötä alkoi esiintyä siellä
Torontossa kokoontuvat kaikista uskontokunnista olevat ihmiset pieneen karismaattiseen seurakuntaan nimeltä Airport Vineyard Fellowship, jossa on puhjennut "herätys". Jumala voidaan "nähdä, tuntea ja kokea", sanoi eräs osanottaja. Tyypillisenä iltana nähdään ihmisten makaavan ja kieriskelevän lattialla ja monien nauravan hervottomasti. Jokailtaisissa kokouksissa saattaa olla jopa tuhat ihmistä. Herätys alkoi sen jälkeen kun eräs St. Louisista kotoisin oleva viinitarhapastori, joka on Toronton pastorin ystävä, osallistui Rodney Howard-Brownen johtamiin kokouksiin. Airport Vineyard -seurakunnan pastori itse, John Arnott, oli jo alkanut "etsiä tuoretta hengellistä voitelua" osallistuttuaan Argentiinan herätykseen ja käytyään Benny Hinnin kokouksissa vuonna 1993. (Charisma, kesäkuu 94)
Pastori Mona Johnian Uudesta Englannista on vakuuttunut siitä, että hänen seurakuntansa the Christian Teaching and Worship Centre of Boston on astunut "yliluonnollisen herätyksen" maailmaan. Hän ja hänen aviomiehensä kävivät Rodney Howard-Brownen johtamissa kokouksissa marraskuussa 1993 ja siitä alkaen seurakunnassa on ilmennyt merkkejä ja ihmeitä, mm. "pyhää naurua".
Rodney Howard-Browne pitää heinäkuussa [1994] suuren konferenssin Louisvillessä Kentuckyssä. Hän toimii isäntänä neljännessä "Signs and Wonders Campmeetingissä" (ihmeiden ja merkkien konferenssissa). Viime vuonna vastaavassa kokouksessa oli kymmenentuhatta osallistujaa. Tällaisten kokousten kautta Brownen vaikutus saa lisää pontta.
Englannissa "herätys" puhkeaa kaikkialla esiin! Hysteeristä naurua, lattialla kierimistä ja muita manifestaatioita esiintyy monissa karismaattisissa seurakunnissa eri puolilla maata. Jopa kansalliset sanomalehdet ovat tarttuneet aiheeseen. Lumipalloefekti syntyy varmasti kun kansallinen media tuo julkisuutta. Hengellisesti nälkäiset ihmiset, olkoot pelastettuja tai ei, ryntäävät näihin kokouksiin varmastikin suurella joukolla. Jollain tavoin meidän on oltava valmiina näihin haasteisiin!
Muutama tähän asti saamamme todistus antaa tuntuman siihen, mitä on tekeillä:

"Olen vastikään palannut eräästä Lontoossa pidetystä konferenssista ("Learning to Lead at the Grass Roots" [johtamaan oppimista ruohonjuuritasolla] koulutuskonferenssista (Wes Sutton, John Adlington, Hugo & Sharon Anson & Ron Atkinson) ja siellä kuulin ensi kertaa tästä Hengen "uudesta liikehdinnästä", jota pidetään paljolti eräänlaisena "herätyksenä". Meille kerrottiin, että se oli peräisin Amerikasta, jossa eräs tietty pastori rukoili Henkeä laskeutumaan seurakunnan päälle. Eräästä seurakuntalaisesta näytti olevan hauskaa nousta korokkeelle puhaltamaan pastorin päälle. Kun hän teki sen, pastori puhkesi hervottomaan nauruun -- olikohan kyseessä ilveilyn henki? Käytin konferenssin seuraavan illan tutkien Raamattua toivoen löytäväni vahvistuksen sille, että tämä ilmiö on Pyhästä Hengestä, mutta sen sijaan törmäsinkin siihen tosiasiaan, että Pyhä Henki on hallinnan eikä epäjärjestyksen Henki. Tässä vaiheessa minun olisi syytä mainita, että Grass Roots -konferenssiin osallistujat saivat kokea tätä "hengessä nauramista" jokaisessa kokouksessa. Ei ollut kysymys pelkästään tirskumiskohtauksista, vaan täysimittaisesta hulabaloosta, jossa ihmiset tömistelivät jalkojaan, hakkasivat seiniä ja jopa huusivat. Kyselin joiltakin osallistujilta myöhemmin, mitä he olivat kokeneet ja Wes Suttonia lukuunottamatta he kaikki sanoivat, että he eivät kyenneet lopettamaan sitä -- eräs mies sanoi jopa, että hän ei ollut pystynyt kävelemään kotiin, hänet oli pitänyt kantaa. Vain hyvin harva koki minkäänlaisia rakkauden tai rauhan tunteita -- ainoastaan uupumusta. Kysyin johtajilta tämän ilmiön hajottavasta luonteesta kokouksissa ja sain vastaukseksi: "hajottavaa kenelle, sinulle vai Jumalalle?" Mitä sellaiseen toteamukseen voi vastata? Huomasin myös, että yhtä poikkeusta lukuunottamatta ilmiö tarttui niiltä ihmisiltä, jotka olivat aikaisemmin kokeneet sen. Tuo poikkeus oli saanut sen rukoillessaan jonkun toisen puolesta. Toinen asia, joka minusta tuntuu, että minun on mainittava on se, että eräs johtajista (Hugo Anson) myönsi, että toisinaan saattoi havaita "nautinnonhalun" hengen olevan toiminnassa, kun ihmiset nauroivat hengessä. Ikävä kyllä minulla ei ollut tilaisuutta kysyä, toimivatko nautinnonhalun henki ja Pyhä Henki samanaikaisesti näissä ihmisissä. Vielä yksi asia, kaikki johtajat myönsivät, että "ei ole paljon teologiaa, joka tukisi tätä ilmiötä. Mutta ymmärrämme sitä tai ei, se näyttää tulevan Jumalalta, niin että mennään vain mukaan..."

Tästä kirjeestä käy ilmi muutama tätä uutta liikehdintää kuvaava piirre. Ennenkuin tutkimme niitä tarkemmin, tässä vielä toinen todistus eräältä lukijalta:

Minua kiinnosti, mitä sanoit kesäkuun uutiskasetissa siitä, mitä kutsutaan "hengessä nauramiseksi" -- mutta missä hengessä? Olen törmännyt siihen aikaisemminkin, mutta en kovin usein. Viime aikoina paljon useammin. Noin kolme kuukautta sitten menin minibussilla Hollybushiin erään toisen kristittyjen ryhmän kanssa. Minulle kerrottiin tästä hyvästä saarnamiehestä, joka puhuisi siellä. Ainoat raamatunkohdat, jotka kuulimme, olivat muutama raamatunlause, joissa mainittiin nauraminen. Sen jälkeen hän kertoi meille tästä ns. herätyksestä, joka on leviämässä maassamme ja miten hän kirjaimellisesti liimautui kiinni lattiaan ja vain nauroi hervottomasti -- ja miten hän vain yrittikin nousta ylös, hän ei pystynyt siihen. Kokous jatkui noin kaksi tuntia eikä minun ole tarpeen kertoa sinulle, miten se päättyi! Minusta tuntui kuin olisin kala kuivalla maalla, ihmisiä makasi pitkin lattiaa nauraen ja ryömien tuolien alla. Hullista oli saapunut toinenkin ryhmä -- heitä kutsutaan cameroneiksi, he ovat Peterheadistä Skotlannista -- he matkustavat ympäri maata kertoen samaa sanomaa nk. hengessä tapahtuvasta nauruherätyksestä. Olen nähnyt videon, jossa yksi heistä saarnaa tai yrittää saarnata. Sanon yrittää, koska joka kerta kun tämä nainen avaa suunsa puhuakseen, hän puhkeaakin nauruun."

Tämä osoittaa liikkeen takana olevan teologian köyhyyden. Saadakseen näitä manifestaatioita ihmisten on hylättävä oppi, tyhjennettävä mielensä Raamatun vastaväitteistä ja annettava sen kaiken yksinkertaisesti tapahtua.


[muistuttaakseni teitä Jumalasta lähtöisin olevan ja demonisen manifestaation eroista olen kopioinut tähän "Mainstream"-lehden kevään numerosta seuraavan kohdan]
MITEN VOI TIETÄÄ KUMMASTA ON KYSYMYS!
Jumalan Sana:
Mikään Jumalasta lähtöisin oleva ei ole ristiriidassa Raamatun kanssa. Jos ihminen tai enkeli saarnaa sellaista, mikä ei ole täysin Raamatun mukaista, tiedät, että on kysymys väärennöksestä. Jumalan sana olkoon lopullinen tuomari jokaisessa kokemuksessa, eivät tunteesi, toiveesi tai halusi.
Varo fyysisiä aisti-ilmiöitä: Me tunnemme Jumalan ja kuulemme Hänen puhettaan sisimmässämme, hengessämme. Sen sijaan demoniset kokemukset tapahtuvat ulkonaisesti havaittavalla tavalla ja ne vaikuttavat voimakkaasti ruumiiseemme, mieleemme tai tunteisiimme. Jumalan rakkaus ei ole hetkellinen haltioitumisen tunne, joka ei muuta luonnettamme millään tavoin. Eikä Jumalan rakkaus aina lohduta ja silitä. Usein Jumalan rakkaus toimii yhteistyössä mielemme kanssa ja nöyryyttää meitä auttaaksen meitä kasvamaan. Demoninen "rakkaus" on kuitenkin vain nautittava aistikokemus.
Pakko on paholaisesta: Jumala ei pakota -- Hän vetää, vetoaa ja pyytää, mutta Hän ei koskaan pakota meitä vastustamattomalla voimalla. Jumala haluaa tehdä kanssamme yhteistyötä, kun taas demonit yrittävät kontrolloida meitä. Jokainen hengellinen kokemus, jossa on pakkoa, joka hoputtaa toimimaan nopeasti, joka ei anna meille tilasiuutta käyttää päättelykykyämme, vaan vaatii tottelemaan heti, on paholaisesta.
Passiivinen mieli tai ruumis ovat avoimia eksytykselle: Jumala on antanut meille älyn voimat ja hän vetoaa järkeemme. Jumalan ohjaus ei vaadi meitä koskaan tyhjentämään mieltämme. Sen sijaan saatana käskee meitä antautumaan mielen ja ruumiin passiivisuuteen. Siinä tilassa demonit voivat kylvää mieliimme ehdotuksiaan tai manipuloida ruumistamme mielensä mukaan. Ihmiset saavat näkyjä, kuulevat ääniä ja heille tapahtuu kaikenlaisia yliluonnollisia ilmiöitä, kun he ovat passiivisessa tilassa.
Koetelkaa henget: Jokainen hengellinen manifestaatio on koeteltava, jotta nähdään, onko se Jumalasta. Demonit ovat kuitenkin hyvin ovelia ja arvioinnin pitäisi tapahtua täysin yksiselitteisellä tavalla. Jos alkaa tuntea jotain erityisiä tuntemuksia tai aisti-ilmiöitä, ne pitäisi koetella seuraavalla tavalla: "jos tämä ei ole Herrasta Jeesuksesta Kristuksesta, joka on kaikkien valtojen ja voimien yläpuolella, ja jos tämä ei ole sopusoinnussa Hänen veriliittonsa kanssa, silloin torjun sen Hänen nimessään ja käsken sen lähteä minusta".
Opi olemaan nöyrä: Demoniset manifestaatiot vetoavat lihaan -- ne ovat sensaatiomaisia ja saavat aikaan haltioitumista. Ne palvelevat ylpeyttämme -- luvaten meille kuuluisuutta tai helppoa menestystä. Ne vetoavat myös mitä suurimmassa määrin sisimpiin kaipauksiimme ja haluihimme, sellaisiin asioihin, jotka kätkemme muilta ja jopa Jumalalta. Parantakoon Taivaallinen Isämme sinut ja hän nöyryyttäköön sinua näillä alueilla, niin että havaitset itsesi hellimisen vaaran. Kieltäydy antautumasta omien tunteidesi kuljetettavaksi; opi nöyryyttämään lihaasi ja antamaan kaiken Jumalalle.
Hengellinen varustus: Me olemme saaneet hengellisen asevarustuksen (Ef.6:13) -- käyttäkäämme sitä! Kun olemme vaarassa vastaanottaa vääriä henkiä tai antautua voimallisten aistimusten valtaan, meidän on taisteltava vastaan ja käytettävä uskon kilpeä Kristuksessa ja Jumalan Sanan miekkaa. Käytä Jeesuksen nimeä torjuaksesi sellaiset ylivoimaiselta tuntuvat aistimukset, jotka uhkaavat hengellistä tasapainoasi. "HERRAN nimi on vahva torni; hurskas juoksee sinne ja saa turvan." (Sananl.18:10)
Lähtiessämme nyt tarkastelemaan tätä ilmiötä ja sen opillista sisällystä, haluan heti aluksi tehdä selväksi, että aikomukseni ei ole kritisoida tai tuomita ketään liikkeessä mukana olevia.
Olen vain surullinen siitä, että niin monet ovat joutuneet petetyiksi eivätkä halua koetella siinä toimivia henkiä, niinkuin Jumalan Sana kehottaa. Jos se, mitä sanon, pystyy varottamaan heitä vaarasta ja saamaan toiset tutkimaan Raamattua, voidakseen todeta, "onko tämä oppi Jumalasta", olen täyttänyt Jumalalta saamani tehtävän.
Haluan toiseksi murskata jo heti alkuunsa sellaiset ajatukset, että minä -- tai muut kaltaiseni -- vastustaisimme kaikkia hengellisiä manifestaatioita vain siksi, koska olemme "Henkeä vastaan". Minä itse olen karismaattinen uskova. Tunnustan sen, että Pyhä Henki voi toimia ihmeellisillä tavoilla. Uskon, että Hän voi liikkua voimallisesti ja dramaattisesti ihmisen elämässä. Uskon myös, että nauru SAATTAA olla jossain tietyssä tilanteessa Hengen lahja, sillä olen saanut todistaa sitä toisissa ihmisissä ja kokea (kerran!) itsekin. Mutta tuo nauru ei ollut holtitonta, hajoittavaa tai itsekästä. Omassa tapauksessani olin yksin eikä kukaan ollut rukoillut puolestani eikä Pyhä Henki ollut "saanut minua valtaansa".

BROWNIN HAASTATTELU Olen katsonut äskettäin kahden tunnin American TV:stä nauhoitetun videon Brownesta ja hänen vaimostaan. He esiintyivät "The Good Life" -ohjelmassa /Channel 22, Florida) ja heitä haastattelivat Bob ja Molly D'Andrea. Howard-Browne on eteläafrikkalainen ja hän työskenteli Etelä-Afrikassa Ray McCauleyn kanssa Rhema Word-of-Faith (uskon sana) verkostossa. Hän muutti vuonna 1987 Yhdysvaltoihin. Siitä alkaen hän on levittänyt sanomaansa herätyksestä laajalti.

ANTAUDU Haastattelussa nousi esiin monia tärkeitä opillisia näkökohtia ja haluaisin tuoda esiin muutamia niistä.
Brownen vaimo Andronica kertoi omista "pyhään nauruun" ja vastaaviin ilmiöihin liittyvistä kokemuksistaan. Hän sanoi, että aluksi häntä loukkasi se epäjärjestys, joka kokouksissa vallitsi. Kun hän kuuli aviomiehensä sanovan muille: "Käsken sinua nauramaan!", hän vetäytyi.
Niin kauan kuin hän hallitsi itsensä ja oli varuillaan, hänelle ei tapahtunut mitään. Mutta kun hän oli vierailemassa eräässä toisessa seurakunnassa, hän ei ollut niin varuillaan. Hän kertoo: "Koska ANTAUDUIN, tunsin vatsastani kuplivan jotain. Aloin analysoida sitä, mutta kuulin Herran sanovan 'Älä ajattele, anna minun hoitaa se puoli'". Niinpä hän sulki ajattelun pois, hän kertoo, ja antautui sille kaikelle. Hän astui "toiseen ulottuvuuteen" eikä ollut enää tietoinen toisista ihmisistä eikä välittänyt enää siitä, mitä he ajattelisivat. Hän pitää sitä nykyään hassuna, että ihmiset eivät antaudu nauramaan ja hän nauraa entistä kovemmin heidän takiaan.
On tärkeää tietää, että ne, joille tämä kokemus on uusi, käyvät aina aluksi läpi epäilysvaiheen. Vasta kun he "antautuvat", panevat syrjään vastalauseensa ja antautuvat fyysisille aistimuksille, heidän alitajuntansa varustukset murtuvat. Mutta sehän on juuri demonisen vaikutuksen tunnusmerkki! Mikään sellainen ei ole Jumalasta, jossa meitä vaaditaan hylkäämään kaiken järjen käyttö ja sulkemaan pois käytöstä kriittiset kykymme.

NÖYRYYS
Toinen Andronican esiintuoma kohta on se, että hänellä oli tapana itkeä, kun Henki kosketti häntä. Nyt hän kyselee, miksi on oikein itkeä, mutta ei nauraa? Tämä kuulostaakin järkevältä, kunnes ajattelemme asiaa tarkemmin. Itkeminen liitetään Raamatussa usein katumukseen (Pietari itki kiellettyään Herran), nöyryyteen ja Jumalan pelkoon. Jeesus itsekin itki ja vaikeroi (Joh. 11:35) ennenkuin hän kutsui Lasaruksen takaisin kuolleista. Itkeminen on sanaton ilmaus sille hengelliselle kaipuulle, mikä meillä on Herran edessä. Nauru taas on ylimielistä ja pilkallista .. nöyryyden täysiä vastakohtia.

Luukas 6:25-26: Voi teitä, jotka nyt olette kylläiset, sillä teidän on oleva nälkä! Voi teitä, jotka nyt nauratte, sillä te saatte murehtia ja itkeä! Voi teitä, kun kaikki ihmiset puhuvat teistä hyvää! Sillä niin tekivät heidän isänsä väärille profeetoille.
Jaakob 4:8-10: Lähestykää Jumalaa, niin hän lähestyy teitä. Puhdistakaa kätenne, te syntiset, ja tehkää sydämenne puhtaiksi, te kaksimieliset. Tuntekaa kurjuutenne ja murehtikaa ja itkekää; naurunne muuttukoon murheeksi ja ilonne suruksi. Nöyrtykää Herran edessä, niin hän teidät korottaa.

Raamatussa nauru on lähes aina pilkallista. Itse hepreankielen sanakin tarkoittaa 'pilkata, ivata, tehdä naurunalaiseksi'. Kun Saara nauroi [ITSEKSEEN] kuultuaan Jumalan lupauksen, että hän synnyttäisi lapsen vanhoilla päivillään, Jumala nuhteli häntä. (1. Moos. 18)

EPÄJÄRJESTYS
Brown yrittää puolustaa kantaansa nauhalla viitaten tapauksiin Jeesuksen ja hänen opetuslastensa palvelutyössä, jotka johtivat epäjärjestykseen, mistä Brown käyttää nimitystä "pandemonium" (suom. 'sekasorto', 'helvetti'). Eräs tällainen tapaus, jonka he löysivät Markuksen 2:1-4:stä, on se, kun halvaantunut mies laskettiin alas Jeesuksen luo kattotiilien läpi. Mutta mitä viitteitä tuossa raamatunkohdassa on siitä, että siellä olisi ollut sellaista epäjärjestystä, jota nyt tapaamme karismaattisissa seurakunnissa, joissa esiintyy ulvomista, pään iskemistä seinään, tömistelyä ja huutamista?
On selvää, että kristilliset kokoukset olisi pidettävä niin, että niissä vallitsee järjestys ja arvokkuus. Tämän sanottuani ihmiset arvostelevat meitä siitä, että olemme niin "tiukkapipoisia" ja jäykkiä, ettemme salli Jumalan toimia keskuudessamme. Niin ei ole! Omasta puolestani olen osallistunut moniin äänekkäisiin, meluisiin ja iloisiin kokouksiin, joissa ihmiset ovat "irrotelleet", mutta missään niistä ei ole vallinnut epäjärjestys. Kontrollia ei niissä menetetty. Kun Pyhän Hengen annetaan johtaa kokouksia, hän saattaa johta meidät "pursuamaan yli" (Psalmi 47:1), mutta hän ei koskaan ota ruumistamme valtaansa niin, että tapahtuu järjettömiä ja kontrolloimattomia fyysisiä reaktioita.
Toinen tärkeä seikka, joka on otettava esille koskien kristittyjen kokoontumisia ja palvontaa on se, että meitä vedetään yhteen Pyhässä Hengessä ja liitetään toinen toisiimme rakkauden ja yhteyden sitein. Todellinen palvonta yhdistää meitä yhdeksi ruumiiksi. Nyt ilmenevät manifestaatiot aiheuttavat sen sijaan hajaannusta eivät yhteyttä. Sellaiset hyvin yksityisluonteiset reaktiot, joissa monet ihmiset kuten Andronica "astuvat toiseen ulottuvuuteen", jossa he eivät enää ole tietoisia muista, eivät sido uskovia yhteen, vaan ajavat heidät erilleen. Rakkaus heitetään syrjään puhtaasti itsekkäässä halussa saada nauttia fyysisistä aistimuksista.
Browne sanoo, että Etelä-Afrikassa eräs mies alkoi riisua vaatteitaan välittämättä ympärillä olevista ihmisistä. Äänekäs huutaminen, jähmettyminen ja muut ilmiöt eivät auta Kristuksen ruumista keskittymään Herraan tai Sanan saarnaamiseen. Sen sijaan on hajaannusta.
Lähes kaikkia evankelisia herätyksiä on arvosteltu siitä, että ihmiset itkivät niissä äänekkäästi, itkivät armoa anellen tai jopa kaatuivat maahan pelosta ja kunnioituksesta Pyhää Jumalaa kohtaan. Mutta nuo ihmiset reagoivat Jumalan Sanaan -- he ottivat sanan vastaan. Nykyinen uusi liikehdintä on erilainen. Harvoin siinä kuulee sanaa saarnattavan ja (kuten edellä olevassa kirjeessä) "lähtölaukaukseksi" riittää muutama irrallinen raamatunlause.
Puhutaan paljon "kristittyjen ilosta" ikäänkuin se oikeuttaisi sellaiseen riehakkaaseen nauruun, jota noissa kokouksissa kuulee. Mutta ilo tulee aktiivisesta uskosta Jumalan Sanaan tai reaktiona Jumalan armoon. Sen perustana ovat aina järjelliset olosuhteet. Room.15:13: Mutta toivon Jumala täyttäköön teidät kaikella ilolla ja rauhalla uskossa, niin että teillä olisi runsas toivo Pyhän Hengen voiman kautta.
Tämän päivän ihmiset etsivät halpoja tunnekuohuja ja halpahintaista tyydytystä tunne-elämässään. Heille on opetettu, että maailma on heille velkaa elannon ja että Jumala on olemassa palvellakseen heitä. Niinpä heidän käsityksensä kristityn ilosta on sama kuin maailman käsitys onnesta -- pinnallisia haltioitumisen tunteita muista ihmisistä välittämättä; itsekäs "matka onneen", josta ei tarvitse maksaa mitään.
Mutta Jumalan sanassa ilo liitetään useammin kärsimykseen kuin mihinkään muuhun. Ilo syntyy kestäväisyydestä. Se on sisäistä mielenrauhaa, joka perustuu tietoisuuteen siitä, että Jumalan rakkaus on luotettavaa. Se ilmenee hyvin harvoin ulkonaisesti nähtävinä tunteina -- vaikka se voisikin! Todellakin, Jumalan kosketus saattaa aikaansaada ilon purkautumisen, jopa nauruna. Mutta se on seurausta syvällisestä kanssakäymisestä Jumalan kanssa ja luottamuksesta Häneen kaikissa olosuhteissa. 2.Kor.8:2 kuvaa sitä, miten suurissa ahdistavissa koettelemuksissa heidän ilonsa oli runsasta ja köyhyys ankaraa keskellä ylitsevuotavaa anteliaisuutta. 1.Tess.1:6 "ja teistä tuli meidän seuraajiamme ja Herran, kun suuressa ahdingossa otitte sanan vastaan ilolla Pyhässä Hengessä. Jaak. 1:2-3 "Veljeni, pitäkää pelkkänä ilona, kun joudutte moninaisiin kiusauksiin, tietäen, että teidän uskonne kestäväisyys koetuksissa saa aikaan kärsivällisyyttä."

TOISINAJATTELIJAT
Miten Browne kohtelee toisinajattelijoita? Onko hän heitä kohtaan rakastava ja kuunteleeko hän heitä? Kuuntelemallani nauhalla hän ei sitä ole. Hän suhtautui pilkallisesti jokaiseen, joka oli niin "kivikasvo", että torjui kaiken tämän, mitä oli tapahtumassa. Hänen mielestään sellaiset ihmiset ovat "lihassa". Hän sanoo helpottuneena, että sellaiset uskonnolliset "kalkkikset" (niinkuin hän heitä kutsuu) lähtevät seurakunnista ennen pitkää. Nuo ilonpilaajat tosiaankin tukahduttavat Hengen! Hän pilkkaa heitä ja pitää heidän torjuvaa asennettaan naurettavana.
Brownen mielestä heidän ongelmanaan on se, etteivät he halua antautua sille voimalle, joka nyt on toiminnassa. Tässä on nimenomaan kysymys ANTAUTUMISESTA, hän toteaa. Me emme saa sotkea sitä, mitä on tapahtumassa, vaan antaa Hengen liikkua niinkuin haluaa. Hänen vaimonsa jatkaa tätä ajatusta sanomalla, että kokouksissa on usein suorastaan käsin kosketeltava Hengen läsnäolo ja silloin on fyysisen ruumiin annettava periksi. Niillä, jotka vastustavat sitä, EI OLE VALINNANVARAA -- heidän on pakko antautua.
Videoilta voi seurata kokouksia, joissa miehet ja naiset eivät kykene puhumaan, heitä ikäänkuin paahdetaan tulessa, he lamaantuvat, joutuvat sekavaan tilaan tai liimaantuvat kiini lattiaan eivätkä pysty liikkumaan, vaikka kuinka yrittäisivät. TV-shown isännän vaimo Molly todistaa, että useaan otteeseen hän ei ole kyennyt puhumaan. Hän sanoo, että toisinaan hän kyllä pystyy ajattelemaan, mutta ei avaamaan suutaan ja toisinaan hän ei pysty edes ajattelemaan -- hänen mielensä on aivan tyhjä. Miten hedelmällinen kasvualusta sellainen tila onkaan saatanan eksytyksille!
Videolla nähtävä palvelutyö on hyvin pinnallista. Se käsittää muutaman Pyhää Henkeä koskevan raamatunkohdan ja kätten päällepanemista, johon liittyy sellaisia komentoja kuin "Minä vapautan Jumalan" ja "minä vapautan voitelun". Videolla näytetään myös kasteseremonia, jossa ihmisiä seisoo vedessä riveittäin kädet kohotettuina odottamassa, että Browne antaisi käskynsä. Kun hän sanoo: "ei väellä eikä voimalla, vaan minun Hengelläni, sanoo Herra" kaikki kaatuvat takaperin veteen!
Brownen käsitys evankelioinnista näyttää olevan suurimmaksi osaksi ihmisten kytkemistä "voitelun" virtaan, niin että he "ottavat Herran vastaan". Hän toteaa ylpeänä, että hän järjestää korokkeelle rivin hippejä, joilla on mohikaanien tapaan leikatut hiukset ja korvarenkaat ja kulkee sitten rivin viertä ja laittaa samalla kätensä heidän päälleen ja saa heidät sillä tavoin kaatumaan yhä uudestaan ja uudestaan, kunnes he "ottavat Herran vastaan".

Browne rakastaa näiden ilmiöiden vertaamista "hengellisen juopumuksen" tilaan. Hän puolustelee näitä ääri-ilmiöitä sellaisilla raamatunkohdilla kuin esim. Ef.5:18, jossa sanotaan: "Älkääkä juopuko viinistä, sillä siitä tulee irstas meno, vaan täyttykää Hengellä". Jos joku väittää, että tässä kuvataan itsekontrollin menettämistä, epäselvää sopertelua ja ettei pysty kävelemään kotiin (niinkuin joidenkin "herätyksen" hengen vaikutuksessa oleville on tapahtunut), hän ei ole välittänyt lukea tätä raamatunkohtaa seuraavia jakeita. Niissä sanotaan:
"puhuen keskenänne psalmeilla ja kiitosvirsillä ja hengellisillä lauluilla, veisaten ja laulaen sydämessänne Herralle, kiittäen aina Jumalaa ja Isää kaikesta meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä. Ja olkaa toinen toisellenne alamaiset Kristuksen pelossa".
Tässä ei ole viittaustakaan itsekontrollin menetykseen tai kunnioituksen puutteeseen!
Toinen Brownen suosikkiraamatunjakeista on 2.Kor,5:13: "Sillä jos me olemme olleet suunniltamme, niin olemme olleet Jumalan tähden; jos taas maltamme mielemme, teemme sen teidän tähtenne". Hän sanoo, että tämä todistaa, että Paavali oli suunniltaan eli käyttäytyi yhtä holtittomasti kuin ihmiset Brownen kokouksissa.
Mutta kun Jeesusta syytettiin siitä, että Hän oli "suunniltaan", tarkoitettiinko sillä, että hän sopersi käsittämättömästi, ryömi maassa ja käyttäytyi sopimattomasti? Ei, vaan sitä, että Hänen saarnansa ja julkinen parantamistyönsä saivat aikaan ihmisten mielissä suurta hämmästystä.
Mark. 3:10-11; 20-21

sillä hän paransi monta jonka tähden kaikki, joilla oli vaivoja, tunkeutuivat hänen päälleen koskettaaksensa häntä. Ja kun saastaiset henget näkivät hänet, lankesivat ne maahan hänen eteensä ja huusivat sanoen: "Sinä olet Jumalan Poika"... Ja hän tuli kotiin. Ja taas kokoontui kansaa, niin etteivät he päässeet syömäänkään. Kun hänen omaisensa sen kuulivat, menivät he ottamaan häntä huostaansa; sillä he sanoivat: "Hän on poissa suunniltaan". (Koska he eivät voineet ymmärtää, että Jeesus antoi itsensä rakkaudesta.)

Kreikankielen sana, joka on käännetty sanoilla 'poissa suunniltaan' (existemi) sisältää itse asiassa myös merkityksen 'hämmästys'. Sitä käytetään tässä raamatunkohdassa:

Mrks.6:50-51
sillä kaikki näkivät hänet ja peljästyivät. Mutta heti hän puhutteli heitä ja sanoi heille: "Olkaa turvallisella mielellä, minä se olen; älkää peljätkö". Ja hän astui venheeseen heidän tykönsä, ja tuuli asettui. Niin he hämmästyivät ylen suuresti sydämessään.

Miten nämä raamatunkohdat oikeuttaisivat millään tavoin niihin hullunkurisiin fyysisiin manifestaatioihin, joita nähdään Howard-Brownen kokouksissa? Sellaisiin ilmiöihin kuin merkityksettömään hölötykseen, mutinaan, ruumiin lamaantumiseen ja lattialla kieriskelyyn?

TUNTEET
Kun ihmisiltä kysytään, "mikä vaikutus on kokemuksellasi ollut jatkossa?", vastaukseksi saadaan useimmiten: "Olen saanut rakkauden Jeesusta kohtaan". Mutta tämän täytyy liittyä siihen hehkuvaan tunteeseen, josta puhuin kevään numerossa. [Tätä artikkelia ei ole vielä käännetty, mutta tarkoitus on. Suom.huom.] Se on tunne, se ei ole vakaumus. Rakkaus Jumalaa kohtaan tekee meidät nöyriksi ja saa meidät tuntemaan kunnioitusta Jumalaa kohtaan; se saa meidät synnintuntoon; se murtaa meidän lihamme. Se tekee pyhitykseen johtavaa työtä meissä sisällisesti tiettynä ajanjaksona. Ellei rakkaus Jumalaan johda mihinkään parempaan elämässämme tai persoonassamme, se on tyhjää. Videolla näkemissäni kokouksissa näkyi vähän puhetta parannuksenteosta tai pyhyydestä eikä niissä esiintynyt minkäänlaista Jumalan kunnioitusta. Ihmiset kykeytyivät virtaan olkoot heidän elämäntapansa minkälaiset tahansa, olivat he sitten pelastettuja tai ei. Jumalan Henki ei ole piittaamatta siitä, onko joku pelastunut tai pelastumaton. Mutta saatana toimii niin!
Toinen seuraus näihin ilmiöihin osallistumisesta oli "uusi evankelioimisinto". Tämähän kuulostaa hyvältä, kunnes käsitämme, että se tarkoittaakin intoa vetää ihmisiä mukaan tuohon "voiteluun". Voima siirtyy ihmisestä toiseen aivan kuin hengellinen AIDS. Se on saatava joltain, se siirtyy kontaktin kautta. Englannin ilmiöt eivät alkaneet spontaanisti -- englantilaiset matkustivat Amerikkaan "saadakseen sen". Kuulostaako tämä todella Pyhän Hengen liikehdinnältä?

OPILLINEN PERUSTA
Minkäänlaista opillista perustaa näille ilmiöille ei ole! Gerald Coates (raportti Alfa-lehden heinäkuun -94 numerossa) sanoo, että jotkut asiat eivät ole joko raamatullisia tai epäraamatullisia, sen sijaan ne ovat Raamatun ULKOPUOLISIA. Kun Henki liikkuu, hän sanoo, tapahtuu tällaisia Raamtun ulkopuolisia asioita -- ne eivät ole välttämättä pahoja asioita; niitä vain ei ole mainittu Raamatussa. Mutta tämä ei riitä! On selvää, että maailmanlaajuinen herätys ja valtavat voiman vuodatukset ovat tarpeeksi merkittäviä asioita, että niille löytyisi perusteita Raamatusta, jos ne ovat aitoja.
Jos kerran Jumala koskettaa ihmisiä niin syvällisesti ja käyttää heitä näin merkittävillä tavoilla, kuten ilmiön johtohenkilöt sanovat, on varmaa, että kaikelle sille täytyy löytyä perusteet Raamatusta. Jos niin ei ole, niin missä sitten kulkee raja? Ja edelleen, mitä on tapahtunut Hengen sisäiselle todistukselle? Jotkut ovat sanoneet, että he ovat saaneet kokea Herran soittavan "hälytyskelloja" näiden manifestaatioiden suhteen. Toiset taas ovat joutuneet voittamaan syvälliset epäilyksen ja "vaikean olon" tunteet ennenkuin ovat lopulta antaneet periksi. Kertooko se siitä, että nämä ilmiöt ovat neutraaleja niinkuin Gerald Coates väittää?
Tutkittuani Raamattua tästä aihepiiristä tulin siihen tulokseen, että nämä manifestaatiot ovat raamatullisesti puhuen lihan tekoja -- elleivät sitten itse saatanasta. Juopumuksen kaltainen käytös, bailaaminen Hengessä ja itsekontrollin puute (kuten esimerkiksi riehakas, holtiton nauru ja huutaminen) ovat lihasta eivät Hengestä.

Saarn. 2:1: Minä sanoin sydämessäni: Tule, minä tahdon koetella sinua ilolla, nauti hyvää. Mutta katso, sekin on turhuutta.
Room.13:12-14: Yö on pitkälle kulunut, ja päivä on lähellä. Pankaamme sentähden pois pimeyden teot, ja pukeutukaamme valkeuden varuksiin. Vaeltakaamme säädyllisesti, niinkuin päivällä, ei mässäyksissä ja juomingeissa... vaan pukekaa päällenne Herra Jeesus Kristus, älkääkä niin pitäkö lihastanne huolta, että himot heräävät.
Gal.5:19-26: Mutta lihan teot ovat ilmeiset, ja ne ovat: ...juomingit, mässäykset ja muut senkaltaiset, joista teille edeltäpäin sanoin, niinkuin jo ennenkin olen sanonut, että ne, jotka semmoista harjoittavat, eivät peri Jumalan valtakuntaa...
2.Tim.3:1-5: Mutta tiedä se, että viimeisinä aikoina on tuleva vaikeita aikoja. Sillä ihmiset ovat silloin itserakkaita, rahanahneita, kerskailijoita, ylpeitä, herjaajia, vanhemmilleen tottelemattomia, kiittämättömiä, epähurskaita, rakkaudettomia, epäsopuisia, panettelijoita, hillittömiä, raakoja, hyvän vihamiehiä, pettureita, väkivaltaisia, pöyhkeitä, hekumaa enemmän kuin Jumalaa rakstavia; heissä on jumalisuuden ulkokuori, mutta he kieltävät sen voiman. Senkaltaisia karta.
Gal. 5:22-24: Mutta Hengen hedelmä on rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensähillitseminen. Sellaista vastaan ei ole laki...
2.Piet.1:5-7: ...niin pyrkikää juuri sentähden kaikella ahkeruudella osoittamaan uskossanne avuja, avuissa ymmärtäväisyyttä, ymmärtäväisyydessä itsenne hillitsemistä, itsenne hillitsemisessä kärsivällisyyttä, kärsivällisyydessä jumalisuutta, jumalisuudessa veljellistä rakkautta, veljellisessä rakkaudessa yhteistä rakkautta.
Alkuperäinen artikkeli:Is It Revival?
Alkuun | Da Vinci -koodi | Roomalaiskatolisuus - onko se kultti | Kaksi Babylonia | Maailmanlaajuinen kristillinen liike | Sovitus - missä | Iankaikkinen pelastusvarmuus | Kristillinen pääsiäinen | Pyhän Hengen kaste | Islamin historia lyhyesti | Vierasta tulta | Rukouspiirit | Kotiseurakunta | Rebecca& Elaine | Vainottu seurakunta | Kaikki ekumeeniset tiet vievät Roomaan | Hänen nimessään | Ei rauhaa, vaan miekan | Petoksellista evankeliumin julistusta | Seurakunnan vaellus | Raamatunkäännöskeskustelu | Varo väärää vaakaa! | Leijonakuningas | Keskusteluryhmä